Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křivice avitaminóza vitamínu D

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křivice avitaminóza vitamínu D"— Transkript prezentace:

1 Křivice avitaminóza vitamínu D
Kateřina Firlová 2. HB

2 Příčina onemocnění = avitaminóza nedostatek vitamínu D
Vitamín D - je rozpustný v tucích - v těle vzniká v kůži při dostatku slunečního záření U malých dětí podáváme formou kapiček (kojenecká strava je chudá) Vitamin vznikající v kůži (provitamin D) i vitamin dodávaný stravou - mohou být využity pouze tehdy, pokud dobře fungují játra a ledviny. Děti s poruchou ledvin a jater jsou tedy ohroženy křivicí i při správném dodávání vitaminu Také choroby ovlivňující vstřebávání tuků mohou způsobit druhotně křivici.

3 Projevy křivice Děti bývají neklidné, potivé, více nemocné, někdy mají ochablé svaly, mohou mít oploštělé záhlaví, dlouho se neuzavírající fontanelu, deformovaný hrudníček, opožděné prořezávání chrupu, zduření na dlouhých kostech a žebrech. K příznakům křivice patří hlavně kostní změny: deformity páteře, pánve, stehenních a bércových kostí.

4 Křivice a léčba Nikdy nepodceňujte léky ani vitaminy doporučované pediatrem. Vždy je třeba podávat dostatečné léčebné dávky vitaminu D a chodit na pravidelné kontroly. Při léčbě se tedy příjem vitaminu zvýší, a to v několikanásobně vyšších dávkách než se podává preventivně. Vitamin D se podává ústy nebo i injekčně. Podáváme velké množství rybího tuku nebo různých léčebných přípravku vitamínu D

5 Křivicí jsou ohrožení zejména:
Kojenci, kteří mají nedostatek vitamínu D. Děti s onemocněním jater a ledvin; jejich správná funkce je důležitá při úpravě vitamínu a provitamínu na účinnou formu. Děti s onemocněními, které ovlivňují vstřebání tuků (vitamín D se rozpouští právě v tucích). Děti vegetariánek a veganek – častěji než ostatní děti pomaleji rostou a opožďují se ve vývoji, jsou náchylnější také ke křivici.

6 Potraviny obsahující vitamín D
● Mléko a mléčné výrobky - sýry(ementál, gouda, hermelín, parmezán, tvaroh) - mléko plnotučné - bílý jogurt - šlehačka - margaríny Ryby a plody moře - sardinky v oleji i v tomatu, Hovězí maso Játra Vajíčka


Stáhnout ppt "Křivice avitaminóza vitamínu D"

Podobné prezentace


Reklamy Google