Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  12 Číslo DUM O7 Předmět  Stavební technologie Tematický okruh  Schodiště Název materiálu  Konstrukce schodišť Autor  Petr Bílek Datum tvorby   Ročník 3.  Anotace  Prezentace seznamuje žáky třetího ročníku oboru Zedník s konstrukcemi schodišť. Metodický pokyn

2 Podle způsobu podporování stupňů rozeznáváme
schodiště s plně podporovanými stupni podporu stupňů tvoří - terén, - podezdívka - železobetonová deska schodiště s oboustranně podporovanými stupni podporu stupňů tvoří - nosné schodišťové zdivo, - schodnice - zavěšení na táhlech - kombinace podpor visuté schodiště - s jednostranně vetknutými stupni do nosných stěn

3 Schodiště s plně podporovanými stupni
Terénní pažené schodiště Obr. 2 : Schéma paženého schodiště (archiv autora) Obr. 1 : Terénní pažené schodiště (archiv autora)

4 Schodiště s plně podporovanými stupni
Plně podezděné schody Obr. 3 : Plně podezděné schodiště (archiv autora)

5 Schodiště s plně podporovanými stupni
Terénní schodiště Obr. 4 :Terénní schodiště (archiv autora)

6 Deskové schodiště Schodiště s plně podporovanými stupni
Stupně jsou buď osazeny na železobetonové desce nebo, jako v tomto případě, vybetonované současně s prefabrikovanou deskou. Obr. 5 :Deskové schodiště (archiv autora)

7 Schodiště s oboustranně podporovanými stupni
Do této skupiny patří všechna schodiště, u kterých jsou všechny stupně podepřeny na koncích stupňů: z obou stran zdivem z obou stran schodnicemi zavěšená na ocelových táhlech z jedné strany zdivem a z druhé schodnicí

8 Schodiště s vřetenovou zdí
Vřetenová schodiště Schodiště s vřetenovou zdí PŮDORYS Každý stupeň je zazděn na obou koncích na 50 až 80 mm do zdi. Střední zeď mezi dvěma rameny schodů jmenuje se vřetenová (je min 300 mm široká). Stupně dosedají na sebe v ploškách širokých 30 až 40 mm. Obr.6: Vřetenové schodiště (archiv autora)

9 Točité vřetenové schodiště
Obr.7: Točité vřetenové schodiště (archiv autora) Každý stupeň je osazen na širším konci ve zdi, na užším konci mají podporu ve sloupu. Středový sloup se jmenuje vřeteno. Sloup může být vyzděný, dřevěný, ocelový nebo vytvořený přímo konci stupňů. Obr.8: Točité vřetenové schodiště [1]

10 Schodnicová schodiště
Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Schodnicová schodiště Obr. 9: Schéma schodiště se stupni podporovanými schodnicemi tvaru L (archiv autora)

11 Obr. 10: Schéma polohy schodnic (archiv autora)
Schodnicová schodiště Obr. 10: Schéma polohy schodnic (archiv autora)

12 Předložené schodiště se stupňovitými mezilehlými schodnicemi
Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Předložené schodiště se stupňovitými mezilehlými schodnicemi Obr. 11: Předložené schodnicové schodiště (archiv autora)

13 Schodiště s krajními schodnicemi
Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Schodiště s krajními schodnicemi Obr. 12: Přímé schodnicové schodiště (archiv autora)

14 Ocelové schodnicové schodiště s krajními schodnicemi
Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Ocelové schodnicové schodiště s krajními schodnicemi Obr. 14: Schodišťové rameno ocelového schodnicového schodiště (archiv autora) Obr. 13: Ocelové schodnicové schodiště (archiv autora)

15 Schodiště se středovou schodnicí
Obr. 15: Schodiště se středovou schodnicí a deskovými stupni (archiv autora)

16 Schodiště se středovou schodnicí
Obr. 16: Schodiště se středovou schodnicí a zalomenými stupni (archiv autora)

17 Vysuté přímočaré schodiště
Jednotlivé stupně jsou vetknuté (konzolově zazděné) do schodišťové zdi na jedné straně. Hloubka vetknutí se provádí 1/6 až 1/5 volné délky stupně (200 – 250 mm). Při vyložení stupňů 1200 – 1500 mm musí být schodišťová zeď minimálně 250 mm široká. Poslední stupeň musí dostatečně zatížen aby nedošlo k jeho vyvrácení. Zatěžovací zeď má být min 2m vysoká. Obr. 17: Schéma visutého schodiště s kamennými nebo železobetonovými stupni (archiv autora)

18 Vysuté vřetenové schodiště
Obr.18: Ocelové vřetenové schodiště (archiv autora)

19 Pilířové schodiště Pilířové schodiště vzniklo vylehčením vřetenové zdi. Nosnou funkci vřetenové zdi převzali pilíře. Schodnice přenáší zatížení ze schodišťových ramen do sloupů. Obr. 19: Pilířové dvouramenné schodiště (archiv autora)

20 Pilířové schodiště Obr. 20: Pilířové schodiště (archiv autora)

21 Zavěšená schodiště Zavěšená schodiště mají stupně, celá ramena, popř. i podesty zavěšeny na táhlech, která jsou kotvena do stropní konstrukce příslušného podlaží. Schodiště může být umístěno zcela volně v prostoru protože není vázáno na svislé nosné konstrukce. Obr. 21: Schéma zavěšeného schodiště (archiv autora)

22 [1] ZEYER, B. Zednictví a stavitelství : pro praktickou potřebu zedníků, mistrů zednických i stavitelů. V Praze : I.L. Kober, s., 423 obr., 24 s.obr.příl. (strana 93)


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google