Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Chemické obrábění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Chemické obrábění."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Chemické obrábění Ročník:2. Datum vytvoření:Prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.2.15.STR Anotace: Fyzikální technologie obrábění, chemické obrábění, chemické obrábění – leptání. Metodický pokyn: Materiál je určen pro prezentaci a výuku.

2 Chemické obrábění Je řízené odleptávání vrstvy materiálu s povrchu obrobku chemickou reakcí vznikající mezi materiálem obrobku a nástrojem, tj. chemickou látkou, nejčastěji kyselinou nebo hydroxidem.

3 Chemické obrábění Obráběné materiály Hliník a jeho slitiny Konstrukční uhlíkové oceli Korozivzdorné oceli Měď Mosaz Titan

4 Oblasti použití výroba mělkých a hlubokých tvarově složitých reliéfů úběr velkých ploch do malých tlouštěk a složitých tvarů (nosníky leteckých konstrukcí)

5 Oblasti použití obrábění tenkostěnných součástí obrábění tvarově složitých a málo tuhých součástí výroba děr do tenkostěnných trubek a fólií

6 Postup práce při chemickém obrábění Např. při obrábění hliníkové slitiny odmaštění a očištění povrchu techn. benzinem ponoření do roztoku hydroxidu sodného opláchnutí v teplé vodě ponoření do roztoku kyseliny dusičné oplach ve studené vodě osušení povrchu teplým vzduchem

7 Postup práce při chemickém obrábění moření v kyselině sírové nanesení masky vysušení masky vlastní leptání opláchnutí

8 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse  Pojem chemické obrábění Řízené odleptávání vrstvy materiálu s povrchu obrobku chemickou reakcí vznikající mezi materiálem obrobku a nástrojem, tj. chemickou látkou, nejčastěji kyselinou nebo hydroxidem.  Obráběné materiály Hliník a jeho slitiny, konstrukční uhlíkové ocele, korozivzdorné ocele, měď, mosaz a titan.

9 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie 3. 2. vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN 80-7183-227-8.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Chemické obrábění."

Podobné prezentace


Reklamy Google