Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polymerace Marek Šuk, 5.C. 1. INICIACI Při polymeraci dochází ke spojování molekul obsahujících alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu. V průběhu reakce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polymerace Marek Šuk, 5.C. 1. INICIACI Při polymeraci dochází ke spojování molekul obsahujících alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu. V průběhu reakce."— Transkript prezentace:

1 Polymerace Marek Šuk, 5.C

2 1. INICIACI Při polymeraci dochází ke spojování molekul obsahujících alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu. V průběhu reakce nedochází ke vzniku dalších látek. Pokud reagují stejné monomery, vzniká homopolymer. Pro polymeraci je charakteristické, že od počátku reakce se v reakční směsi vyskytují jak monomerní, tak polymerní látky vzniklé reakcí. K tomu, aby reakce proběhla, se používají látky zvané iniciátory. Podle typu iniciátoru rozdělujeme reakce na radikálové(=homolýzy) a iontové(=heterolýzy)… Mechanismus těchto polyreakcí má tři fáze: 1. INICIACI 2. PROPAGACI 2. PROPAGACI 3. TERMINACI 3. TERMINACI (=zakončení řetězce)

3 Radikálová polymerace  1. Iniciaci při radikálové polymeraci způsobují iniciátory, přičemž nejvýznamnější jsou peroxidické iniciátory, které se snadno štěpí na reaktivní radikály. Iniciátor se rozpadá na volné radikály.  iniciace R – R  2R   2. Volné radikály napadají molekuly monomeru a zahajují tím propagační část reakce. (Použil jsem rovnici s chlórem (vinylchlorid), jak vidno jest )  3. Ukončení(=terminace) může nastat několika způsoby, například spojením dvou narůstajících řetězců (=kombinací)  terminace p  + p   p – p narůstající řetězce -> polymer

4 Iontová polymerace Iontová polymerace Při iontové polymeraci katalyzátor ve vhodném rozpouštědle disociuje na ionty R – M  R - + M + katalyz. ionty Iontová polymerace začíná reakcí kationtu (kationtová polymerace) nebo aniontu (aniontová polymerace) s molekulou monomeru… = iniciace Propagace znamená narůstání řetězce na katalyzátoru. Příkladem je polymerace ethylenu s Zieglerovými – Nattovými pevnými katalyzátory, které vznikají reakcí triethylhliníku s chloridem titaničitým(Al(C 2 H 5 ) 3 + TiCl 4 ). Disociací katalyzátoru vzniká karbanion R - a komplexní kation hliníku. Reaktivní karbanion se naváže na monomer a vyvolá polarizaci vazby π. => Vzniká nový karbanion, který se orientuje do původní polohy, tedy do blízkosti komplexního kationtu hliníku. To umožňuje postupné narůstání řetězce vždy od aktivního katalytického centra. Iontová polymerace se ukončí přidáním vody nebo alkoholu. Přitom se naváže proton na karbanion (deaktivuje jej) a hydroxidový anion na kation hliníku. Takto zaniká aktivní katalytické centrum a řetězec se ukončí navázáním atomu vodíku nebo atomových skupin, např. skupiny OH -.


Stáhnout ppt "Polymerace Marek Šuk, 5.C. 1. INICIACI Při polymeraci dochází ke spojování molekul obsahujících alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu. V průběhu reakce."

Podobné prezentace


Reklamy Google