Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jídlo a pití antického Říma aneb od kaše po nadívané plchy?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jídlo a pití antického Říma aneb od kaše po nadívané plchy?"— Transkript prezentace:

1 Jídlo a pití antického Říma aneb od kaše po nadívané plchy?

2 O čem budeme mluvit? zdroje informací suroviny technika a postupy společnost a jídlo recepty

3 Z čeho můžeme čerpat? literární prameny  dochovala se i kuchařka vyobrazení  často realističtější než u jiných kultur přímé důkazy  nejen z Pompejí a okolí experimentální archeologie  spíš pro vyvrácení chybných teorií

4 Literární prameny slavný zdroj je De Re Coquinaria existují i další texty, věnující se vaření mnoho zmínek lze nalézt v jiné literatuře, včetně poezie známé problémy jsou například  odlišnosti různých verzí textů  přiřazení názvů konkrétním surovinám

5 Vyobrazení mají podobu například mozaiky, reliéfu, kresby nebo sochy někdy se dochovala barva, nebo ji lze rekonstruovat často se neshoduje s podobou, známou z pozdějšího umění

6 Přímé důkazy hlavním zdrojem nálezy kuchyňského vybavení a pozůstatků potravin neocenitelný zdroj vznikl díky erupci Vesuvu v současnosti jsou použitelné i metody instrumentální analytické chemie

7 Suroviny od počátků říše do kolapsu byly základem cereálie, ale ne tak, jak to vypadá podle Caesarových Zápisků nejčastějším masem bylo vepřové, následovala drůbež, zvěřina a ryby běžná byla zelenina (cibule, česnek, kapusta...), ovoce (jablka, fíky, víno...) i luštěniny (čočka, fazole...)

8 Suroviny jako u jiných dávných kultur dostupnost surovin silně závisela na mnoha faktorech  místo – dálkový obchod měl velký vliv, ale nebyl srovnatelný s dneškem  čas – mnoho potravin mělo omezenou trvanlivost  peníze – pro bohatého byla dostupná i zmrzlina, ale...

9 Technika a postupy dostupná technika odpovídala rozvinutému starověku dochovaly se například i kovové sporáky nebo domácí gril známé byly všechny hlavní klasické kuchařské postupy ve městech bylo běžné využívat služeb, například pekařů a stánkařů

10 Kdy se jedlo? ovlivňovalo to samozřejmě bydliště, doba, společenské postavení tradičnější a prostší byla prostá snídaně, oběd jako hlavní jídlo a lehčí večeře známější je kombinace snídaně, přesnídávky a odpolední hostiny první dvě jídla bývala prostá u všech

11 Jak se u jídla chovat? oblečení obvykle neformální hygiena rukou byla běžná, někdy si hosté myli i nohy vidličky se používaly vzácně, nože ještě méně, lžíce na některé pokrmy na jídlo se nefouká, ubrousky se používají a zbytky se házejí na zem

12 Jak se u jídla chovat? pro chudší vrstvy byla večeře často jediným teplým jídlem s rodinou u bohatých šlo o mnohem víc, než jen jídlo a společnost u všech byly běžnou součástí jídla modlitby a oběti bohům a bůžkům běžné bylo i odnést si z hostiny ještě výslužku (i nepozvaní hosté)

13 Jak na jídlo nahlížet? pro většinu lidí jídlo nebylo smyslem života mnoho císařů běžně jedlo prostou stravu podle Cicera patří kuchaři mezi nejméně ctihodná povolání podle Livia první otroci-specialisté dorazili do Říma roku 187 př. n. l.

14 A co tedy vlastně jedli? doložené recepty sahají od extrémně prostých po extrémně komplikované obdoby mnoha receptů existují i dnes mnoho receptů obsahuje mnoho ingrediencí a velké množství kořenících přísad následující ukázky jsou jen zlomek dochovaných receptů

15 Moretum sýr, česnek, řapíkatý celer, koriandr, petrželová nať, olivový olej, vinný ocet, sůl, routa, bylinky původní recept je jen pro soukromé použití nebo otrlé povahy přesto se dočkal i zbásnění

16 Ofellae maso, kardamom, zázvor, asafoetida, garum alternativně česnek a pórek maso bylo nejčastěji zřejmě vepřové, ale nejen to

17 Pullum Parthicum kuře, pepř, libeček, kmín, garum, červené víno, asafoetida recept z Apicia, v Římě se používal asafoetida nahradila silphium

18 Lenticula ex Sphondylis čočka, pastinák nebo mrkev, pepř, římský kmín, koriandr, máta, routa, ocet, med, garum, defritum, mouka, olivový olej hlavní chod i příloha

19 Boletos aliter houby, pepř, libeček, med, garum, ocet jaké houby to mají být je ovšem otázkou alternativou jsou jedovaté

20 Sladké tečky datle s piniovými oříšky, medem, pepřem a solí koláč s ricottou, medem a vavřínem

21 Čím vše zapít? víno  neředěné pijí barbaři a notorici  obsah alkoholu byl i 16-18%  čtyři barvy, přes 80 značek... posca  vlastně to mohl být vinný ocet a voda  šlo přidat i med, koriandr a další koření voda, pivo, mošty, ovocné džusy...

22 Kde se dozvíte víc? na našem webu, castraromana.czcastraromana.cz dotazem na některém z ů:  na telefonu na facebooku, Castra Romana o. s.Castra Romana o. s. písemně na adrese sídla sdružení – Bělehradská 58, Praha 2


Stáhnout ppt "Jídlo a pití antického Říma aneb od kaše po nadívané plchy?"

Podobné prezentace


Reklamy Google