Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POTRAVINY, VÝŽIVA Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_694_2TR_PRV Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POTRAVINY, VÝŽIVA Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_694_2TR_PRV Autor:"— Transkript prezentace:

1 POTRAVINY, VÝŽIVA Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_694_2TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1

2 Název vzdělávacího materiáluPotraviny, výživa Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_694_2TR_PRV Číslo šablonyIII/2 AutorJana Stolá, Mgr. Ročník2. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVPPrvouka TémaMoje rodina Očekávaný výstupŽák aktivně pečuje o své zdraví pomocí zdravé stravy Anotace (způsob použití)Inovovaný výukový materiál slouží žákům k opakování znalostí o příjmu hodnotné stravy Datum vytvořeníSrpen 2013 Druh výukového materiáluPrezentace v PowerPointu Klíčová slovaMléčné výrobky, celozrnné pečivo, vitamíny Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence k učení a kompetence řešení problémů Použitá literatura a zdrojeVlastní, klipart; Viz poslední snímek CZ.1.07/1.4.00/ – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU 2

3 Protože děti rostou a vyvíjejí se, musí jíst zdravou a hodnotnou potravu. Protože každé potraviny vznikají z jiných produktů, mají jiné složení, je nutné dbát na to, abychom jedli potraviny ze všech potravních skupin, aby naše strava byla rozmanitá. 3 ROSTLINNÁŽIVOČIŠNÁNEROSTNÁ NAŠE STRAVA

4 4  Největší zastoupení v naší stravě by mělo mít ovoce a zelenina, netučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo. Nejméně zdravé jsou cukry, tuky, pečivo z bílé mouky. Velmi důležité je také pravidelné a dostatečné pití (ovocné a zeleninové šťávy, voda, minerálka, čaj). Mléčné výrobky PečivoMasné výrobky Zelenina, ovoce CukrovinkyNápoje

5 5 Během dne máme několik základních jídel – snídaně, svačina, oběd, odpolední svačina a večeře.  Rozhodni, o které jídlo se jedná:  Napiš nebo řekni, co máš rád ke svačině a co ti dává maminka. Rozhodni, jestli je to pro tebe zdravé.  oběd snídaně odpolední svačinasvačina

6 6  Z nabídky jídel vyber, co je zdravé na svačinu do školy:

7 Před jídlem si musíme vždy umýt ruce. Sedíme u stolu, na kterém máme prostírání a který si vždy pěkně upravíme. Říká se, že „jíme i očima“. Víš, co to znamená? Při jídle nespěcháme, jíme v klidu. Jíme příborem, kolem sebe udržujeme pořádek. Nemlaskáme, neolizujeme se. Těmto zásadám říkáme kultura stolování.  Popiš, jak ve vaší rodině připravujete nedělní obědy. Kdo vaří? Co rádi jíte? Jak upravujete stůl? Používáte ubrus a prostírání? Máte doma ubrousky? Máte na stole vázu s květinami? Po jídle bychom si měli vždy vyčistit zuby a umýt ruce a obličej. Neměli bychom se přejídat. Neměli bychom jíst pozdě večer.  Čemu škodí nadměrné pojídání sladkostí? 7 Zdraví (kazivost zubů, obezita)

8 MÜLHAUSEROVÁ, Hana. SVOBODOVÁ, Jaromíra. Prvouka 2, učebnice pro základní školy. Brno. Nakladatelství Nová škola, ISBN: , str


Stáhnout ppt "POTRAVINY, VÝŽIVA Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_694_2TR_PRV Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google