Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: : Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_18 Název DUMu: Koření - domácí Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživy Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Povzbudivé pochutiny Koření

3 Složení koření Koření získáváme z různých druhů rostlin a z jejich částí: ze semen z listů z kůry z květů z kořenů

4 Některé druhy se používají:
sušené čerstvé fermentované Fermentace je oxidační a kvasný proces, při kterém se přeměňují látky za účasti enzymů

5 Význam koření mají výraznou chuť a vůni podporuje trávení
zlepšují chuť jídla obsahují aromatické látky éterické / prchavé/ oleje silice / vonné/ čerstvé naťové koření obsahuje vitamín C výtažky z rostlin se využívají v kosmetice

6 Rostliny využívané jako koření se využívají v přírodním léčitelství a nazývají se léčivé byliny.
fenykl anýz puškovorec skořice paprika česnek rozmarýn Puškvorec obecný

7 Druhy koření Koření rozdělujeme : Podle původu: domácí tropické
subtropické

8 Podle části rostliny, kterou používáme: plody a semena květy a poupata
kůra lista a natě kořeny a oddenky Semena Fenyklu semena Anýzu

9 Z jakých částí rostlin se získává koření
oddenků z květů semene tříslovin kořenů plodů z kůry listů poupat

10 Domácí koření Plody a semena
Anýz – používá se jako přísada do pečiva, chleba, likérů i cukrovinek Fenykl – má kořeněnou nasládlou chuť, přidává se do nálevů k nakládání zeleniny, převážně červené řepy, ve středomořské kuchyni se přidává do omáček, polévek, rybích a masitých pokrmů

11 Jalovec – důležitý pro přípravu zvěřiny, přidává se do marinád
Kmín – je nejčastěji používané koření v naší kuchyni, přidává se do domácího chleba, do zelí, do vody při vaření brambor, při pečení masa, do kmínového likéru Paprika - se používá do polévek, omáček, gulášů, pomazánek, a to jak sladká, polosladká, tak pálivá Jalovec – důležitý pro přípravu zvěřiny, přidává se do marinád Mletá paprika

12 Koriandr – zralé plody mají sladké, kořeněné a peprně vonné aroma
Koriandr – zralé plody mají sladké, kořeněné a peprně vonné aroma. Chuť je nasládlá a lehce pálivá s náznakem chuti pomerančové kůry. Používá se jako chlebové a salámové koření, také je součástí perníkového koření a kari koření. Čerstvá nať koriandru je vhodná do zeleninových pokrmů. Koriandrová silice se používá jako přísada do kadidla.

13 2) Listy a natě Majoránka – využívá se jak v suchém, tak v čerstvém stavu. Používá se na dochucení polévek, omáček, gulášů, dává se do bramboráků Tymián – aromatické koření, vhodné na nakládání masa, do marinád Dobromysl – (oregano) – součástí provensálského koření, přidává se do pizzy

14 Listy a natě Bazalka Dobromysl Majoránka Petržel Libeček Saturejka
Tymián nať libečku

15 Je Oregáno Bazalka Majoránka Dobromysl Tymián

16 3) Kořeny a oddenky Puškvorec – oddenek bahenní byliny puškvorce, používá se při výrobě žaludečních likérů, dříve se přidával do některých druhů piv, také se uplatňuje v cukrářské výrobě

17 Které domácí koření využíváme ke kuchyňské úpravě - semena a plody
Puškvorec Anýz Koriandr Dobromysl Paprika Skořice Jalovec Hřebíček

18 Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa.Praha: PARTA, 2004, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google