Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: : Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_18 Název DUMu: Koření - domácí Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživy Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Střední škola Oselce Povzbudivé pochutiny Koření

3 Střední škola Oselce Složení koření  Koření získáváme z různých druhů rostlin a z jejich částí:  ze semen  z listů  z kůry  z květů  z kořenů

4 Střední škola Oselce  Některé druhy se používají:  sušené  čerstvé  fermentované  Fermentace je oxidační a kvasný proces, při kterém se přeměňují látky za účasti enzymů

5 Střední škola Oselce Význam koření  mají výraznou chuť a vůni  podporuje trávení  zlepšují chuť jídla  obsahují aromatické látky  éterické / prchavé/ oleje  silice / vonné/  čerstvé naťové koření obsahuje vitamín C  zlepšují chuť jídla  výtažky z rostlin se využívají v kosmetice

6 Střední škola Oselce  Rostliny využívané jako koření se využívají v přírodním léčitelství a nazývají se léčivé byliny.  fenykl  anýz  puškovorec  skořice  paprika  česnek  rozmarýn Puškvorec obecný

7 Střední škola Oselce Druhy koření Koření rozdělujeme :  Podle původu:  domácí  tropické  subtropické

8 Střední škola Oselce  Podle části rostliny, kterou používáme:  plody a semena  květy a poupata  kůra  lista a natě  kořeny a oddenky semena Anýzu Semena Fenyklu

9 Střední škola Oselce Z jakých částí rostlin se získává koření z květů semene kořenů oddenků tříslovin plodů z kůry poupat listů

10 Střední škola Oselce Domácí koření 1)Plody a semena  Anýz – používá se jako přísada do pečiva, chleba, likérů i cukrovinek  Fenykl – má kořeněnou nasládlou chuť, přidává se do nálevů k nakládání zeleniny, převážně červené řepy, ve středomořské kuchyni se přidává do omáček, polévek, rybích a masitých pokrmů

11 Střední škola Oselce  Kmín – je nejčastěji používané koření v naší kuchyni, přidává se do domácího chleba, do zelí, do vody při vaření brambor, při pečení masa, do kmínového likéru  Paprika - se používá do polévek, omáček, gulášů, pomazánek, a to jak sladká, polosladká, tak pálivá  Jalovec – důležitý pro přípravu zvěřiny, přidává se do marinád Mletá paprika

12 Střední škola Oselce  Koriandr – zralé plody mají sladké, kořeněné a peprně vonné aroma. Chuť je nasládlá a lehce pálivá s náznakem chuti pomerančové kůry. Používá se jako chlebové a salámové koření, také je součástí perníkového koření a kari koření. Čerstvá nať koriandru je vhodná do zeleninových pokrmů. Koriandrová silice se používá jako přísada do kadidla.

13 Střední škola Oselce 2) Listy a natě  Majoránka – využívá se jak v suchém, tak v čerstvém stavu. Používá se na dochucení polévek, omáček, gulášů, dává se do bramboráků  Tymián – aromatické koření, vhodné na nakládání masa, do marinád  Dobromysl – (oregano) – součástí provensálského koření, přidává se do pizzy

14 Střední škola Oselce Listy a natě  Bazalka  Dobromysl  Majoránka  Petržel  Libeček  Saturejka  Tymián nať libečku

15 Střední škola Oselce Je Oregáno Bazalka Dobromysl Tymián Majoránka

16 Střední škola Oselce 3) Kořeny a oddenky  Puškvorec – oddenek bahenní byliny puškvorce, používá se při výrobě žaludečních likérů, dříve se přidával do některých druhů piv, také se uplatňuje v cukrářské výrobě

17 Střední škola Oselce Které domácí koření využíváme ke kuchyňské úpravě - semena a plody Anýz Puškvorec Koriandr DobromyslPaprika Skořice JalovecHřebíček

18 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa.Praha: PARTA, 2004, ISBN Fennel_seed.jpg/800px-Fennel_seed.jpg Aniseed_p jpg/200px-Aniseed_p jpg lustration_Acorus_calamus0.jpg/258px- Illustration_Acorus_calamus0.jpg


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google