Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stolování ve středověku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stolování ve středověku"— Transkript prezentace:

1 Stolování ve středověku
Postupem času se různé pokrmy i chutě měnily. V dnešní době máme různé chutě ingrediencí, ale ve středověku tomu tak nebylo.

2 Jídelníček Většina jídel se vyráběla z obilí, luštěnin, masa a z mléka… Z těchto surovin se dělaly noky, placky a chléb. Maso se podávalo většinou na podzim a na zimu, protože se v těchto ročních období snáze uchovávalo.

3 Množství a kvalita stravy
Dobré a kvalitní jídlo si mohly dovolit jen vysoce postavení lidé. U poddaných lidí se jídla měřila na množství, ne na kvalitu.

4 Hladomory Někdy se stalo,že byla velmi špatná úroda, a lidé byli nuceni jíst kočky, psy a mršiny koní. Při hladomoru lidé jedli i neobvyklá jídla.

5 Kuchyně století Nadále se připravovaly potraviny z obilnin a mléka. Přidalo se k nim také maso na různé způsoby. Masa se podávala s omáčkami a oblohou.

6 Hostinská strava Když jste se potřebovali najíst, mohli jste zajít do vesnických hostinců. Dostali jste tam menu s několika chody a polévku. Když byl ale půst, vařila se jen ryba s kaší.

7 Špitální strava Ve špitálech se podávaly kroupové, jáhlové a hrachové pokrmy. Ke kterým se přidávalo pivo a chléb.

8 Hodokvasy Se konaly při svátcích, různých slavnostech a masopustů. Ale když se sešla městská rada a soudm také se mohly uskutečnit takové hostiny.

9 Způsob přípravy pokrmů
Jídlo se připravovalo v kuchyních. Většinou na roštu či na rožni.Ale už se také smažilo na pánvi, bohužel si to mohli dovolit jenom bohatí a vysoce postavení lidé, protože byla na to potřeba vzácných paliv (olejů).

10 Vybavení kuchyně Ve 14. století už byla kuchyně samostatnou místností, proto se tam už objevuje první pec. Kouř odvádí dymník z prostoru kuchyně. V kuchyni byl taky kamnovec, ve kterém byla pořád teplá voda.

11 Kuchyňské nádobí Kuchyně se začaly plnit různými kuchyňskými potřebami k různým účelům. První pánev s třemi nožkami a dlouhou tyčí, síto, cedník, naběračka, nože ,vidlice a další kuchyňské potřeby.

12 Kuchařské knihy První kuchařky byly tištěné. Byly velice nepřesné, protože tam nebyla uvedená míra potravin, a tak je až divné, že jejich pokrmy tak chutnaly.

13 Encyklopedie Středověk: H. Mandelová
Projekt vypracovali: Ondřej Hytych Blanka Horáková Marie Veselá Radka Matýšková Zdroj: Encyklopedie Středověk: H. Mandelová


Stáhnout ppt "Stolování ve středověku"

Podobné prezentace


Reklamy Google