Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Matematika 9.ročník Marcela Kubátová
Jehlan – slovní úlohy Matematika 9.ročník Marcela Kubátová

3 Popis jehlanu - připomenutí
Pravidelný čtyřboký jehlan (podstava čtverec): a ……. podstavná hrana v ……. výška jehlanu h ……. výška boční stěny (rovnoramenný trojúhel.) s …….. boční hrana g ……. úhel, který svírá boční hrana s podstavou e …….. úhel, který svírá boční stěna s podstavou ……. úhel, který svírají protější boční stěny (úhel v osovém řezu jehlanu)

4 Střecha věže má tvar pravidelného čtyřbokého jehlanu, jehož podstavná hrana je 11 m a boční stěna svírá s podstavou úhel 570. Vypočítej kolik krytiny bude třeba na pokrytí, jestliže se počítá s 15%ním odpadem. Pokrytí střechy = obsah pláště! Na pokrytí bude potřeba 253 m2 krytiny.

5 Ocelový poklop, který těsně uzavírá obdélníkový otvor s rozměry 50 cm, 70 cm, má tvar čtyřbokého jehlanu a hmotnost 38,22 kg. Vypočítej jeho výšku, jestliže hustota oceli je 7 800kg/m3. Z hmotnosti a hustoty vypočítáme objem! Poklop je vysoký pouze 4,3cm.

6 Obal na bonbóny má tvar pravidelného čtyřbokého jehlanu o podstavné hraně 2 dm a výšce 20 cm. Kolik dm2 papíru je třeba na jeden obal? Kolik obalů se vyrobí z 1 m2 papíru? Obal = povrch jehlanu! Na jeden obal bude potřeba asi 13 dm2 papíru. Z 1 m2 se vyrobí 7 obalů.

7 Zahradní altán má střechu tvaru pravidelného šestibokého jehlanu
Zahradní altán má střechu tvaru pravidelného šestibokého jehlanu. Délka podstavné hrany je 2 m a boční hrana svírá s podstavou úhel 300. Kolik tabulí plechu o obsahu 1 m2 se musí koupit na výměnu krytiny, počítáme-li s 10% na odpad? Na pokrytí střechy bude potřeba 14 tabulí plechu.

8 Strojní součástka se skládá z pravidelného čtyřbokého hranolu s podstavnou hranou 40 mm, výškou 90 mm a jehlanu se stejnou podstavou a výškou v2. Vypočítej výšku jehlanu, je-li jeho objem 20% objemu hranolu. Urči velikost úhlu osového řezu jehlanu. Výška jehlanu je asi 5,4 cm a v osovém řezu je úhel 40040´.

9 Zdroje: Učebnice: Bušek, Kubínová Sbírka úloh z matematiky pro 8. ročník ZŠ SPN, 1992 Obrázky rýsovány v ActivStudiu


Stáhnout ppt "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google