Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Matematika 9. ročník Marcela Kubátová
Kužel - slovní úlohy Matematika 9. ročník Marcela Kubátová

3 Popis kužele - připomenutí
r …… poloměr podstavy v …… výška kužele s ……. strana kužele S …… střed podstavy V ….. vrchol kužele g …… úhel, který svírá strana s podstavou ….. úhel při hlavním vrcholu kužele (úhel v osovém řezu kužele)

4 Kolik litrů vody se vejde do nálevky tvaru kužele, jestliže vnitřní průměr kruhového okraje je 14 cm a strana nálevky má délku 15 cm? Do nálevky se vejde asi 0,7 litru vody.

5 Střecha rotundy má tvar rotačního kužele, jehož strana délky 5 m svírá s vodorovnou rovinou úhel 250. Krytinou jsou břidlicové destičky s rozměry 10 cm, 15 cm, které se prodávají po 15 kusech. Kolik svazků musíme koupit, jestliže počítáme se 7%ním odpadem? Na pokrytí střechy bude třeba 340 svazků.

6 Z plechu tvaru půlkruhu s poloměrem 6 cm je sletována nálevka tvaru rotačního kužele. Vypočítej průměr podstavy, výšku nálevky a velikost úhlu osového řezu. Obvod půlkruhu = obvodu podstavy! Průměr podstavy je 6 cm, výška nálevky je 5,2 cm a úhel v osovém řezu je 600.

7 Strojní součástka se skládá z válce s průměrem 40 mm, výškou 90 mm a z kužele se stejným průměrem a výškou v2. Vypočítej výšku kužele, je-li jeho objem 20% objemu válce. Urči velikost úhlu v osovém řezu. Výška kužele je asi 5,9 cm a úhel při hlavním vrcholu je 380.

8 Papírová čepice na maškarní ples tvaru kužele má obvod kolem hlavy 50 cm a délku strany 30 cm. Kolik dm2 ozdobného papíru bude potřeba na výrobu 20 čepic? Čepice = obsah pláště kužele! Na výrobu 20 čepic bude potřeba 151 dm2 papíru.

9 Zdroje: Učebnice: Bušek, Kubínová Sbírka úloh z matematiky pro 8. ročník ZŠ SPN, 1992 Obrázky rýsovány v ActivStudiu


Stáhnout ppt "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google