Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání • Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání • Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání • Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Goniometrické funkce - užití ve slovních úlohách 2 Matematika 9. ročník Marcela Kubátová

3 Velikost úhlu,který svírá žebřík s vodorovnou rovinou smí být maximálně 70 0. Délka žebříku je 9 m. V jaké výšce nad terénem může být opřen jeho horní konec? 9 m 70 0 x Vzhledem k zadaným údajům vybereme vhodnou fci, tedy sinus: Žebřík bude dosahovat do výšky asi 8,5 m.

4 Ve chvíli, kdy pozorovatel z místa vzdáleného od nás 4 km hlásí přelet balonu přímo nad ním, vidíme balon ve výškovém úhlu 12 0. V jaké výšce nad pozorovatelem je balon? 4 km 12 0 y Zde máme na výběr buď tangens nebo kotangens: Balon je výšce 850 m nad pozorovatelem.

5 Pan Pešek uvažuje o nové střešní krytině. Kolik m 2 krytiny bude potřebovat? 9 m13 m 65 0 4,5 65 0 x Pomocí fce kosinus určíme šířku střechy:

6 Cesta od konečné stanice autobusu k chatě je na mapě v měřítku 1:100 000 dlouhá 8,2 cm. Cesta stoupá pod úhlem 26 0. Urči skutečnou délku cesty. Na mapě je půdorys trasy! 26 0 8,2 km c Skutečná délka trasy je 9,12 km.

7 Bratři Jan a Michal si rozdělili pozemek tak, jak ukazuje plánek. Vypočítej výměry jejich pozemků. 86 m 42 0 S2S2 S1S1 x v  y

8 Zdroje: • Odvárko, Kadleček Pracovní sešit z matematiky Soubor úloh pro 9. ročník základní školy Prometheus, 2001


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání • Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google