Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Goniometrické funkce - užití Matematika 9. ročník Marcela Kubátová

3 Užití goniometrických funkcí: při určování ostrých úhlů v pravoúhlém trojúhelníku při určování délek stran v pravoúhlém trojúhelníku

4 Určení velikosti úhlu: Vypočítej velikost úhlu  v trojúhelníku CDE: C D E  10 cm 6 cm Goniometrickou funkci zvolíme podle zadaných parametrů, tady můžeme použít pouze fci kosinus.

5 Vypočítej velikost úhlu  v trojúhelníku BCD: B C D 12 cm 5 cm  Goniometrickou funkci zvolíme podle zadaných parametrů, máme na výběr, buď můžeme použít fci tangens nebo kotangens.

6 Vypočítej délku označené odvěsny: K L M k   80 mm Tady nemáme na výběr, pro výpočet musíme použít funkci sinus. V tabulkách najdeme hodnotu sin.

7 Vypočítej délku přepony: M N P 6,5 cm 30 0 p Musíme použít fci kosinus.

8 Vypočítej délku výšky v rovnoramenném trojúhelníku: 12 cm 70 0 v

9 Vypočítej délku obdélníku, jestliže úhlopříčky svírají úhel 60 0 a šířka je 7 cm. 7 cm 60 0 a a/2 30 0 3,5

10 Vypočítej úhel při hlavním vrcholu rovnoramenného trojúhelníku, jestliže rameno měří 12 cm a základna 8cm. 12 8 cm  /2

11 Zdroje: učebnice: Doc. RNDr. F. Kuřina, CSc. Mgr. J. Hávová Matematika pro 9. ročník základní školy, Geometrie Fortuna, 1993


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google