Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání CZ.1.07/1.1.10/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Slovní úlohy – rovnoměrný pohyb
Matematika 9.ročník Marcela Kubátová

3 Úlohy o rovnoměrném pohybu:
Při rovnoměrném pohybu je rychlost během pohybu stálá (konstantní). pro dráhu platí s = v . t pro rychlost v = s : t pro čas t = s : v Uvedených vztahů lze užít také pro pohyb nerovnoměrný, počítáme-li s jeho průměrnou rychlostí během celého pohybu.

4 V 8 hodin ráno vyjel z města M cyklista rychlostí 15 km/h
V 8 hodin ráno vyjel z města M cyklista rychlostí 15 km/h. V 11 h vyjel ve stejném směru z města M autobus rychlostí 35 km/h. Za jak dlouho dohoní autobus cyklistu? Jak daleko od města M? M Oba vyjíždějí ze stejného místa a na stejném místě se setkají: Cyklista jede o 3 h déle. Autobus dohoní cyklistu za 2 h a 15 min. 78 km a 750 m od města M.

5 Určitou vzdálenost projede vlak za 6 hodin 25 minut a druhý vlak za 7 hodin. Průměrná rychlost prvního vlaku je o 3 km/h větší než rychlost druhého vlaku. Vypočítejte rychlosti obou vlaků a zmíněnou vzdálenost. Rychlejší vlak jede rychlostí 36 km/h, pomalejší 33 km/h. Zmíněná vzdálenost je 231 km.

6 Dvě letadla startující současně proti sobě z letišť A a B letí navzájem proti sobě a setkají se za 20 minut. Vzdálenost letišť je 490 km. Průměrná rychlost letadla letícího z letiště A je o 210 km/h větší než rychlost druhého letadla. Vypočítejte rychlosti obou letadel. B A Součet drah se rovná vzdálenosti letišť. Rychlost rychlejšího letadla je 780 km/h, pomalejšího 570 km/h.

7 Parník ujede vzdálenost mezi dvěma přístavy proti proudu řeky za 40 minut a zpáteční cestu po proudu vykoná za 30 minut. Určete rychlost parníku v klidné vodě, je-li rychlost proudu řeky 2 km/h. Rychlost parníku je na klidné vodě 14 km/h.

8 Vzdálenost A a B je 60 km. Z místa A vyšel chodec rychlostí
4 km/h a současně proti němu vyjelo z místa B nákladní auto. Jaká byla rychlost nákladního auta, jestliže se s ním chodec setkal za 1,5 hodiny? A B Rychlost nákladního auta byla 36 km/h.

9 Zdroje: učebnice: RNDr. Jan Houska, CSc. Mgr. Jaroslava Hávová Doc. Ing. Bohuslav Eichler Matematika pro 9.ročník základní školy Aritmetika a algebra Fortuna, 1991 F. Běloun Sbírka úloh z matematiky pro ZŠ SPN, 1992


Stáhnout ppt "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google