Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly MASARYKOVA OBCHODN Í AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jič í n Předmět Český jazyk, Jazykově-literární seminář Tematický okruh Práce s neuměleckým textem a efektivní komunikace T é ma Rozbor neuměleckých textů 2 Označen í DUMU VY_12_INOVACE_130 Jm é no autora Petr Brož Datum vytvořen í 23. března 2014 Anotace Materiál je cvičením k interpretaci neuměleckých textů. Součástí rozborů jsou i úkoly ze slovní zásoby, větné skladby a tvarosloví. Pro přehlednější práci lze výňatky pro studenty vytisknout.

2 Funkční styly a slohové postupy  Zopakujte si funkční styly a základní slohové postupy  Přečtěte si uvedené výňatky a přiřaďte je k funkčním stylům. Blížeji příslušný styl charakterizujte.  Uveďte použité slohové postupy a útvary  Vypracujte další úkoly připojené k jednotlivým výňatkům. Vzhledem k povaze některých úkolů není u výňatků uveden zdroj.

3 Výňatek 1 VII. Přístup na pozemky § 11 odstavec 8 zákona č. 99/2004 Sb. Uživatel rybářského revíru, rybářský hospodář a jeho zástupce, držitel povolenky k lovu a rybářská stráž mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu; jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí. Jak je omezen vstup vykonavatelů rybářského práva na soukromé pozemky?

4 Výňatek 1 VII. Přístup na pozemky § 11 odstavec 8 zákona č. 99/2004 Sb. Uživatel rybářského revíru, rybářský hospodář a jeho zástupce, držitel povolenky k lovu a rybářská stráž mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu; jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí. 1.V označené části textu určete slovní druhy 2.Vytvořte tvar 5.pádu j. č. slova zástupce.

5 Výňatek 1 VII. Přístup na pozemky § 11 odstavec 8 zákona č. 99/2004 Sb. Uživatel rybářského revíru, rybářský hospodář a jeho zástupce, držitel povolenky k lovu a rybářská stráž mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu; jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí. 1.V označené části textu určete větné členy 2.Vyhledejte v textu celého výňatku přívlastky shodné a neshodné.

6 Výňatek 1 VII. Přístup na pozemky § 11 odstavec 8 zákona č. 99/2004 Sb. Uživatel rybářského revíru, rybářský hospodář a jeho zástupce, držitel povolenky k lovu a rybářská stráž mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu; jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí. 1.Proveďte slovotvorný rozbor výrazu pobřežní 2.Nahraďte slova v textu vstupovat, však výrazy stejného nebo podobného významu.

7 Výňatek 2 Boleslav prošla do baráže PRAHA (kez) – Hokejisté Mladé Boleslavi už postoupili do extraligové baráže, když zvládli v nejkratším možném čase rozhodující díl play off s Třebíčí. Základ sobotní čtvrté výhry položili třemi využitými přesilovkami. O příslušnost mezi elitou bude boleslavské mužstvo bojovat spolu s Kladnem. 1.Co znamená výraz v závorce? 2.Na kolik maximálně zápasů by se mohla odehrávat série zápasů o postup do baráže mezi Třebíčí a Mladou Boleslaví.

8 Výňatek 2 Boleslav prošla do baráže PRAHA (kez) – Hokejisté Mladé Boleslavi už postoupili do extraligové baráže, když zvládli v nejkratším možném čase rozhodující díl play off s Třebíčí. Základ sobotní čtvrté výhry položili třemi využitými přesilovkami. O příslušnost mezi elitou bude boleslavské mužstvo bojovat spolu s Kladnem. 1.Vytvořte větu,v níž bude výraz už jiným slovním druhem než ve výňatku. 2.Vyhledejte v textu číslovky a určete jejich druh.

9 Výňatek 2 Boleslav prošla do baráže PRAHA (kez) – Hokejisté Mladé Boleslavi už postoupili do extraligové baráže, když zvládli v nejkratším možném čase rozhodující díl play off s Třebíčí. Základ sobotní čtvrté výhry položili třemi využitými přesilovkami. O příslušnost mezi elitou bude boleslavské mužstvo bojovat spolu s Kladnem. 1.Vyhledejte v textu postupně se rozvíjející přívlastky 2.Určete druhy vět v souvětí textu.

10 Výňatek 2 Boleslav prošla do baráže PRAHA (kez) – Hokejisté Mladé Boleslavi už postoupili do extraligové baráže, když zvládli v nejkratším možném čase rozhodující díl play off s Třebíčí. Základ sobotní čtvrté výhry položili třemi využitými přesilovkami. O příslušnost mezi elitou bude boleslavské mužstvo bojovat spolu s Kladnem. 1.Najděte v textu slova cizího původu a pokuste se vysvětlit jejich význam. 2.Vyhledejte v textu složeninu.

11 Výňatek 3 Papiňák, který nevybuchl … Sobotka slibuje v horizontu měsíců korespondenční referenda, leč ta musí schválit těžkopádný ústřední výkonný výbor. Jeho členů se na sobotní akci objevilo minimum. Až na výjimky chyběli i poslanci, senátoři a ministři. Dá se však ozdravovat strana bez nich nebo rovnou proti jejich vůli? Odtud také plyne skepse, kterou aktivní příslušníci sociálnědemokratického hnutí střídali s uspokojením, že se aspoň někdo z „těch nahoře“ o jejich názory a pocity zajímá. 1.Vyhledejte v textu slovní spojení typická pro tento funkční styl 2.Vysvětlete význam spojení v uvozovkách.

12 Výňatek 3 Papiňák, který nevybuchl … Sobotka slibuje v horizontu měsíců korespondenční referenda, leč ta musí schválit těžkopádný ústřední výkonný výbor. Jeho členů se na sobotní akci objevilo minimum. Až na výjimky chyběli i poslanci, senátoři a ministři. Dá se však ozdravovat strana bez nich nebo rovnou proti jejich vůli? Odtud také plyne skepse, kterou aktivní příslušníci sociálnědemokratického hnutí střídali s uspokojením, že se aspoň někdo z „těch nahoře“ o jejich názory a pocity zajímá. 1.V prvním odstavci vyhledejte zájmena a určete jejich druh 2.Připojte antonyma ke slovům aktivní, schválit.

13 Výňatek 3 Papiňák, který nevybuchl … Sobotka slibuje v horizontu měsíců korespondenční referenda, leč ta musí schválit těžkopádný ústřední výkonný výbor. Jeho členů se na sobotní akci objevilo minimum. Až na výjimky chyběli i poslanci, senátoři a ministři. Dá se však ozdravovat strana bez nich nebo rovnou proti jejich vůli? Odtud také plyne skepse, kterou aktivní příslušníci sociálnědemokratického hnutí střídali s uspokojením, že se aspoň někdo z „těch nahoře“ o jejich názory a pocity zajímá. 1.Vyhledejte v textu několikanásobné větné členy 2.Vyjádřete sdělení v prvním odstavci jedním souvětím.

14 Výňatek 3 Papiňák, který nevybuchl … Sobotka slibuje v horizontu měsíců korespondenční referenda, leč ta musí schválit těžkopádný ústřední výkonný výbor. Jeho členů se na sobotní akci objevilo minimum. Až na výjimky chyběli i poslanci, senátoři a ministři. Dá se však ozdravovat strana bez nich nebo rovnou proti jejich vůli? Odtud také plyne skepse, kterou aktivní příslušníci sociálnědemokratického hnutí střídali s uspokojením, že se aspoň někdo z „těch nahoře“ o jejich názory a pocity zajímá. 1.Najděte v textu složeninu a určete její druh 2.Vyhledejte ve výňatku slova cizího původu. S pomocí slovníku vysvětlete jejich význam.

15 Použité zdroje Zákon č. 99/2004 Sb., zákon o rybářství Zákon č. 99/2004 Sb., zákon o rybářství Právo, 17. března 2014, s. 24 Právo, 17. března 2014, s. 24 Právo, 17. března 2014, s. 6 Právo, 17. března 2014, s. 6

16 Doporučené studijní materiály ČECHOVÁ, M. Český jazyk pro 2. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN, 2007. ISBN 978-80-7235-372-9. ČECHOVÁ, M. Český jazyk pro 2. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN, 2007. ISBN 978-80-7235-372-9. STYBLÍK V. – ČECHOVÁ M. Stručná mluvnice česká, Mluvnická a slohová cvičení.8. vyd. Praha: Fortuna 2007. ISBN 978-80-7168-956-0. STYBLÍK V. – ČECHOVÁ M. Stručná mluvnice česká, Mluvnická a slohová cvičení.8. vyd. Praha: Fortuna 2007. ISBN 978-80-7168-956-0.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly."

Podobné prezentace


Reklamy Google