Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 N á zev aktivity III/2 Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 N á zev aktivity III/2 Inovace."— Transkript prezentace:

1 „ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace a zkvalitněn í výuky prostřednictv í m ICT N á zev vzděl á vac í ho materi á lu Zlomky – p rodavač Č í slo vzděl á vac í ho materi á luJaro š ov á _32_INOVACE_37/ 20 Jm é no autoraIng. Alexandra Jaro š ov á N á zev š koly Středn í š kola živnostensk á Sokolov, př í spěvkov á organizace

2 MATEMATIKA ZLOMKY – obor prodavač VYPRACOVALA : Ing. Alexandra Jarošová

3 OBSAH  Úvod Úvod  Příklad k procvičení 1 Příklad k procvičení 1  Příklad k procvičení 2 Příklad k procvičení 2  Příklad k procvičení 3 Příklad k procvičení 3  Příklad k procvičení 4 Příklad k procvičení 4  Příklad k procvičení 5 Příklad k procvičení 5  Zdroje Zdroje

4 Co jsou zlomky??  Zlomek (či lomený výraz) označuje v matematice podíl dvou výrazů. Zlomek, ve kterém jsou oba výrazy celá čísla, se nazývá racionální číslo.  Zlomek se zapisuje ve tvaru a ⁄ b. Výraz a se nazývá čitatel (nad zlomkovou čárou) a výraz b se nazývá jmenovatel (pod zlomkovou čárou).  Aby měl zlomek smysl, nesmí se jmenovatel rovnat nule.

5 Příklady k procvičení 1. Půl kg kávy stojí 80 Kč. Vypočítej kolik korun stojí ¾ kg této kávy? 0,5 kg = 80 Kč 0,5 kg = 500 g = 4/4 ¼ kg = 80 Kč / 2 = 40 Kč ¾ kg = 40 * 3 = 120 Kč ¾ kg kávy stojí 120 Kč. Foto: Jarošová

6 Příklady k procvičení 2. K 1/8 kg salámu přidám ještě 450 g salámu. Jakou celkovou hmotnost má salám? 8/8 kg = 1000 g 1/8 kg = 125 g 125g g = 575 g Salám má celkovou hmotnost 575 g. Foto: Jarošová

7 Příklady k procvičení 3. Z láhve, ve které je 5/10 l moštu, jsme odlili dvě skleničky po 1/4 objemu lahve. Kolik litrů moštu zbylo v láhvi? 10/10 l = 1 l 5/10 l = 0,5 l 0,5 l = 4/4 ¼ = 500ml / 4 = 125 ml 1 – ¼ - ¼ = 2/4 2/4 = 250 ml V láhvi zbylo 250 ml (1/4 l)moštu. Foto: Jarošová

8 Příklady k procvičení 4. Zákazník požaduje ¾ kg masa. Prodavačka mu navážila 705 g masa. Navážila maso správně? 4/4 = 1 kg masa ¼ = 1000 / 4 = 250 g ¾ = 250 * 3 = 750 g 750 > 705 Prodavačka navážila maso špatně. Foto: Jarošová

9 Příklady k procvičení 5. Z kusu látky byla prodána nejprve čtvrtina, potom polovina a zbylo 6 metrů látky. Kolik metrů látky měl původně celý kus ? 1 – ¼ - ½ = ¼ ¼ = 6 m látky ¼ * 4 = 6 * 4 = 24 m Látka byla dlouhá 24 m. Foto : Jarošová

10 Zdroje ROSECKÁ, Zdena a kol. Jak počítat s procenty. Brno: Nová škola, 2002, ISBN


Stáhnout ppt "„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 N á zev aktivity III/2 Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google