Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly MASARYKOVA OBCHODN Í AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jič í n Předmět Český jazyk, Jazykově-literární seminář Tematický okruh Práce s neuměleckým textem a efektivní komunikace T é ma Útvary publicistického stylu 3 Označen í DUMU VY_12_INOVACE_120 Jm é no autora Petr Brož Datum vytvořen í 6. ledna 2014 Anotace Materiál slouží k procvičení interpretace útvarů publicistického stylu. Obsahuje dva texty, které lze před interpretací ke komfortnější práci vytisknout a kopírovat. Některé úkoly procvičují i mluvnické znalosti studentů.

2 Text 1 Do nebe, pane předsedo V rozhovoru pro deník Právo z 22. 11. předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml položil ohledně restitucí tuto řečnickou otázku: „Protože kam bychom přišli, kdyby to jedna vláda přijala, Ústavní soud potvrdil ústavnost a druhá vláda si myslela, že s tím něco udělá a my bychom u toho učinkovali.“ Jsem věřící křesťan – katolík. Když si tak čtu v Písmu svatém, odkazu našeho Pána i v promluvách Otce papeže Františka, napadá mě jedna odpověď na uvedenou otázku: „Do Nebe, pane předsedo, do Nebe.“ Co si o tom myslíte? Pozdrav Pánbůh. Benno Kratschmar Právo, 26. 11. 2013, s. 6

3 Úkoly k textu 1 Do nebe, pane předsedo V rozhovoru pro deník Právo z 22. 11. předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml položil ohledně restitucí tuto řečnickou otázku: „Protože kam bychom přišli, kdyby to jedna vláda přijala, Ústavní soud potvrdil ústavnost a druhá vláda si myslela, že s tím něco udělá a my bychom u toho učinkovali.“ Jsem věřící křesťan – katolík. Když si tak čtu v Písmu svatém, odkazu našeho Pána i v promluvách Otce papeže Františka, napadá mě jedna odpověď na uvedenou otázku: „Do Nebe, pane předsedo, do Nebe.“ Co si o tom myslíte? Pozdrav Pánbůh. 1.Určete a vyznačte v textu slohové postupy. Co nejpřesněji charakterizujte útvar. 2. Kdo je pravděpodobně autorem textu? 3. S jakým záměrem autor svůj text napsal?

4 Úkoly k textu 1 Do nebe, pane předsedo V rozhovoru pro deník Právo z 22. 11. předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml položil ohledně restitucí tuto řečnickou otázku: „Protože kam bychom přišli, kdyby to jedna vláda přijala, Ústavní soud potvrdil ústavnost a druhá vláda si myslela, že s tím něco udělá a my bychom u toho učinkovali.“ Jsem věřící křesťan – katolík. Když si tak čtu v Písmu svatém, odkazu našeho Pána i v promluvách Otce papeže Františka, napadá mě jedna odpověď na uvedenou otázku: „Do Nebe, pane předsedo, do Nebe.“ Co si o tom myslíte? Pozdrav Pánbůh. 1. Jak rozumíte odpovědi autora textu na „uvedenou otázku“? 2. Co si myslíte o autorově závěrečném povzdechnutí: „Co si o tom myslíte? Pozdrav Pánbůh.“

5 Úkol k textu 1 Do nebe, pane předsedo V rozhovoru pro deník Právo z 22. 11. předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml položil ohledně restitucí tuto řečnickou otázku: „Protože kam bychom přišli, kdyby to jedna vláda přijala, Ústavní soud potvrdil ústavnost a druhá vláda si myslela, že s tím něco udělá a my bychom u toho učinkovali.“ Jsem věřící křesťan – katolík. Když si tak čtu v Písmu svatém, odkazu našeho Pána i v promluvách Otce papeže Františka, napadá mě jedna odpověď na uvedenou otázku: „Do Nebe, pane předsedo, do Nebe.“ Co si o tom myslíte? Pozdrav Pánbůh. 1. Jaký je význam slova restituce v textu? 2. Co je tzv. řečnická otázka?

6 Úkoly k textu 1 Do nebe, pane předsedo V rozhovoru pro deník Právo z 22. 11. předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml položil ohledně restitucí tuto řečnickou otázku: „Protože kam bychom přišli, kdyby to jedna vláda přijala, Ústavní soud potvrdil ústavnost a druhá vláda si myslela, že s tím něco udělá a my bychom u toho učinkovali.“ Jsem věřící křesťan – katolík. Když si tak čtu v Písmu svatém, odkazu našeho Pána i v promluvách Otce papeže Františka, napadá mě jedna odpověď na uvedenou otázku: „Do Nebe, pane předsedo, do Nebe.“ Co si o tom myslíte? Pozdrav Pánbůh. 1.Proveďte rozbor podtrženého souvětí 2.Určete větné členy tučně napsaných slov. 3. Vyhledejte v textu dva přívlastky neshodné.

7 Úkoly k textu 1 Do nebe, pane předsedo V rozhovoru pro deník Právo z 22. 11. předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml položil ohledně restitucí tuto řečnickou otázku: „Protože kam bychom přišli, kdyby to jedna vláda přijala, Ústavní soud potvrdil ústavnost a druhá vláda si myslela, že s tím něco udělá a my bychom u toho učinkovali.“ Jsem věřící křesťan – katolík. Když si tak čtu v Písmu svatém, odkazu našeho Pána i v promluvách Otce papeže Františka, napadá mě jedna odpověď na uvedenou otázku: „Do Nebe, pane předsedo, do Nebe.“ Co si o tom myslíte? Pozdrav Pánbůh. 1.V označené větě určete přesně slovní druhy výrazů. 2.U sloves v této větě určete všechny mluvnické kategorie. 3. U tučně napsaných slov určete všechny mluvnické kategorie.

8 Text 2 Zachrání Putin přítele Berlusconiho před justicí diplomatickým pasem? Italský expremiér Silvio Berlusconi, v srpnu odsouzený za daňové úniky, by mohl znovu uniknout tamní justici. Deník Corriere della Sera citoval poněkud krkolomnou spekulaci některých médií, podle nichž by ruský prezident Vladimír Putin, který včera přiletěl do Itálie na oficiální návštěvu, mohl svému osobnímu příteli předat ruský diplomatický pas. Ten by jej uchránil před ročním vězením či veřejnými pracemi, které magnát bude muset nastoupit. O odejmutí senátního mandátu pravomocně odsouzenému bude horní komora hlasovat zítra. Právo, 26. 11. 2013, s. 12.

9 Úkoly k textu 2 Zachrání Putin přítele Berlusconiho před justicí diplomatickým pasem? Italský expremiér Silvio Berlusconi, v srpnu odsouzený za daňové úniky, by mohl znovu uniknout tamní justici. Deník Corriere della Sera citoval poněkud krkolomnou spekulaci některých médií, podle nichž by ruský prezident Vladimír Putin, který včera přiletěl do Itálie na oficiální návštěvu, mohl svému osobnímu příteli předat ruský diplomatický pas. Ten by jej uchránil před ročním vězením či veřejnými pracemi, které magnát bude muset nastoupit. O odejmutí senátního mandátu pravomocně odsouzenému bude horní komora hlasovat zítra. 1.Určete a vyznačte v textu slohové postupy. Co nejpřesněji charakterizujte útvar. 2. Vyhledejte v textu jazykové prostředky typické pro publicistický styl.

10 Úkoly k textu 2 Zachrání Putin přítele Berlusconiho před justicí diplomatickým pasem? Italský expremiér Silvio Berlusconi, v srpnu odsouzený za daňové úniky, by mohl znovu uniknout tamní justici. Deník Corriere della Sera citoval poněkud krkolomnou spekulaci některých médií, podle nichž by ruský prezident Vladimír Putin, který včera přiletěl do Itálie na oficiální návštěvu, mohl svému osobnímu příteli předat ruský diplomatický pas. Ten by jej uchránil před ročním vězením či veřejnými pracemi, které magnát bude muset nastoupit. O odejmutí senátního mandátu pravomocně odsouzenému bude horní komora hlasovat zítra. 1. Uveďte, co vše by ještě mohlo zabránit trestu pro S. Berlusconiho? 2. Kdo je to expremiér? 3. Nahraďte slovní spojení krkolomná spekulace jiným výrazem.

11 Úkoly k textu 2 Zachrání Putin přítele Berlusconiho před justicí diplomatickým pasem? Italský expremiér Silvio Berlusconi, v srpnu odsouzený za daňové úniky, by mohl znovu uniknout tamní justici. Deník Corriere della Sera citoval poněkud krkolomnou spekulaci některých médií, podle nichž by ruský prezident Vladimír Putin, který včera přiletěl do Itálie na oficiální návštěvu, mohl svému osobnímu příteli předat ruský diplomatický pas. Ten by jej uchránil před ročním vězením či veřejnými pracemi, které magnát bude muset nastoupit. O odejmutí senátního mandátu pravomocně odsouzenému bude horní komora hlasovat zítra. 1.Proveďte rozbor podtrženého souvětí. 2.U tučně napsaných slov určete větné členy. 3. Vyhledejte v textu postupně se rozvíjející přívlastky.

12 Úkoly k textu 2 Zachrání Putin přítele Berlusconiho před justicí diplomatickým pasem? Italský expremiér Silvio Berlusconi, v srpnu odsouzený za daňové úniky, by mohl znovu uniknout tamní justici. Deník Corriere della Sera citoval poněkud krkolomnou spekulaci některých médií, podle nichž by ruský prezident Vladimír Putin, který včera přiletěl do Itálie na oficiální návštěvu, mohl svému osobnímu příteli předat ruský diplomatický pas. Ten by jej uchránil před ročním vězením či veřejnými pracemi, které magnát bude muset nastoupit. O odejmutí senátního mandátu pravomocně odsouzenému bude horní komora hlasovat zítra. 1. V podtržené větě určete slovní druhy. 2. U tučně napsaných výrazů určete všechny tvaroslovné kategorie.

13 Doporučené použité studijní materiály BOLFOVÁ, K. – SRPOVÁ, H. Stylistika, Učební text pro distanční formu vzdělávání. 1. vyd., Orlová 2007. ISBN 978-80-87113-30-1. BOLFOVÁ, K. – SRPOVÁ, H. Stylistika, Učební text pro distanční formu vzdělávání. 1. vyd., Orlová 2007. ISBN 978-80-87113-30-1. ČECHOVÁ, M. Český jazyk pro 1. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN, 2007. ISBN 978-80-7235-372-9. ČECHOVÁ, M. Český jazyk pro 1. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN, 2007. ISBN 978-80-7235-372-9.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly."

Podobné prezentace


Reklamy Google