Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK"— Transkript prezentace:

1 METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
FTK UP Olomouc

2 Aerobní trénink zvyšuje
počet krevních kapilár na jedno svalové vlákno počet kapilár na průřez svalu Obě tyto změny zlepšují prokrvení svalů!

3 Aerobní trénink stresuje víc vlákna ST (pomalá, červená) než vlákna FT (rychlá, bílá). Proto vlákna ST zvětšují svůj objem. I když se % ST a FT nemění, vytrvalostní trénink způsobí změnu charakteristiky vláken FTb (rychlá vlákna, která mají nižší aerobní kapacitu) na FTa (rychlá vlákna, která mají vyšší aerobní kapacitu).

4 Aerobní trénink zvyšuje počet a objem mitochondrií.
Zvyšuje se aktivita většiny oxidativních enzymů. Všechny tyto změny jsou kombinované s adaptací transportního systému. To vede ke zlepšení funkční kapacity oxidativního systému a ke zvýšení vytrvalostní výkonnosti.

5 Změny během postupně zvyšovaného plaveckého tréninku

6 Vytrvalostně trénované svaly
obsahují významně vyšší zásoby glykogenu než svaly netrénované. obsahují významně vyšší zásoby triglyceridů než svaly netrénované. Aktivita enzymů, které zabezpečují oxidaci mastných kyselin (produkty rozpadu triglyceridů), se rovněž zvyšuje. Tím se zvyšuje využití tuků a šetří se glykogen.

7 Správný tréninkový režim
By měl mít energetickou spotřebu kolem 5- až 6-tisíc kcal/týden. Trénink s větším objemem nezvyšuje významně trénovanost (?). Sporty s vysokou závodní intenzitou zatížení by měly mít i vysokou tréninkovou intenzitu zatížení.

8 Aerobní intervalový trénink
Opakované intervaly o vysoké intenzitě zatížení oddělené relativně krátkými intervaly klidu. Tento trénink, považovaný mnohdy pouze za trénink anaerobní, zlepšuje i aerobní výkonnost (klidový interval je natolik krátký, že neproběhne plné zotavení a je stimulován aerobní systém).

9 Úsek zotavení se stále prodlužuje a úsek zátěže se relativně zkracuje
SF Kon.zát. (185) ZT ZT ZT ZT Zač.zát. (130) A B Z Z Z Z B > A t

10 Kontinuální aerobní trénink
je pro některé sportovce nudný. Výsledky intervalového i kontinuálního tréninku se z hlediska zlepšení aerobní kapacity významně neliší. Který ukazatel je ukazatelem aerobní kapacity? VO2/kg max VO2 max .

11 VO2/kg max AEROBNÍ KAPACITA . Lyžaři běžci, běžci ... Kdo?
Netrénovaní mladí muži - 45 ml Netrénované mladé ženy - 38 ml Trénovaní mladí muži - 65 ml Trénované mladé ženy - 58 ml Nejvyšší naměřené hodnoty přes 90 ml

12 Respirační kapacita (QO2) lýtkového svalu
u netrénovaných, středně trénovaných a vysoce trénovaných běžců.

13 Změny VO2 max u dvou vytrvalců trénovaných pro různou vzdálenost.
Trénink do km týdně zlepšoval aerobní kapacitu, delší trénink nepřinesl další zlepšení

14 Anaerobní trénink Zvyšuje aktivitu ATP-cyklu a zvyšuje aktivitu glykolytických enzymů. Nemá vliv na oxidativní enzymy.

15 Aerobní trénink Zvyšuje aktivitu oxidativních enzymů a neovlivňuje aktivitu enzymů ATP-cyklu a aktivitu glykolytických enzymů. Čili - fyziologické změny vzniklé v důsledku tréninku jsou vysoce specifické a závislé na typu tréninku!

16 Koncentrace laktátu v krvi
Po standardní zátěži poskytuje dobrý obraz fyziologických změn souvisejících s tréninkem: ČÍM MENŠÍ ZMĚNA, TÍM LEPŠÍ TRÉNOVANOST!

17 Vliv tréninku na krevní laktát po 200-m plavání předepsanou rychlostí

18 Vliv vytrvalostního tréninku
na krevní laktát

19 auza


Stáhnout ppt "METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK"

Podobné prezentace


Reklamy Google