Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan."— Transkript prezentace:

1 Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan

2 Sportovní výkony žen se čím dál více přibližují sportovním výkonům mužů. Avšak stále existují rozdíly mezi pohlavími ve složení a stavbě těla i jeho funkcí, které nedávají ženám stejné startovní podmínky s muži. Světové rekordy žen v běžeckých disciplínách jsou přibližně 10% za rekordy mužů (nejblíže jsou v běhu na 100m – 8,5%, v maratónu 12%). Ve skoku do dálky 25 %, nejmenší rozdíly jsou v plavání (6-10%).

3 Svalová síla Do 12 let věku nenacházíme rozdíly ve svalové síle mezi pohlavími. V období puberty se však začínají vytvářet rozdíly jako následek zvýšeného uvolňování pohlavních hormonů. Svalová tkáň tvoří u žen přibližně % celkové hmotnosti těla, u mužů %. Maximální síla dolních končetin žen dosahuje % maximální síly mužů, síla svalů trupu %, síla horních končetin 50 %.

4 Maximální aerobní kapacita
Maximální spotřeba kyslíku (VO2max) je u žen asi o % nižší, v přepočtu na kg tělesné hmotnosti je však rozdíl menší (15-25 %). Pokud však vezmeme v úvahu pouze aktivní tělesnou hmotnost, je VO2max podobné u žen a mužů (zejména u dobře trénovaných osob). Vývoj VO2max u dívek do let věku (chlapci do let). Potom postupný pokles (v 60 letech věku asi 70 % VO2max ve věku 25 let)

5 Vývoj VO2max u dívek a chlapců s věkem.

6 Anaerobní výkon Maximální alaktátový anaerobní výkon (na kg tělesné hmotnosti) je u žen asi o % nižší. Žádné rozdíly mezi pohlavími nebyly zaznamenány v maximální hladině laktátu po zátěži.

7 PA a menstruační cyklus
Zahájení menstruačního cyklu bývá později u sportujících dívek než u nesportujících. Pravděpodobnými příčinami poruch menstruačního cyklu jsou nízké % tuku u sportovkyň a pokles hladiny estrogenů a progesteronu v krvi. Při snížení intenzity tréninku dojde k obnovení normálního cyklu. Negativní vliv menstruace na sportovní výkonnost není prokázán. Poruchy menstruačního cyklu: 1)primární amenorea 2) sekundární amenorea - ochrana před otěhotněním při nedostatečném příjmu potravy – nízké % tuku.

8 PA a těhotenství Ženy, které jsou fyzicky aktivní během těhotenství, zažívají lehčí průběh těhotenství, méně přibírají na váze a mají menší komplikace v perinatálním období. Neexistují žádná větší rizika potratu, předčasného porodu nebo negativního ovlivnění růstu plodu ve spojení s vhodnou PA během těhotenství.

9 Sportovní triáda - soubor 3 onemocnění objevující se často u sportovkyň najednou : 1) poruchy příjmu potravy (anorexie, bulímie), 2) poruchy menstruačního cyklu, 3) osteoporóza.

10 Žena a sport


Stáhnout ppt "Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan."

Podobné prezentace


Reklamy Google