Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilNicol Bílková
1
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice
2
CHARAKTERISTIKA získáváme z vepřů, prasnic, kanců, selat
barva masa růžová až světle červená tukem je sádlo vysoká energetická hodnota, hůře stravitelné chuť je závislá na stáří, způsobu krmení maso kanců často zapáchá po moči bouráme na půlky nejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramů
3
SLOŽENÍ MASA Bílkoviny 15 % Tuky 41 % Voda 55 %
Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A
4
JAKOSTNÍ TŘÍDY
5
JAKOSTNÍ TŘÍDY I. Jakostní třída a) vepřová kýta
1.
6
I . JAKOSTNÍ TŘÍDY b) Vepřová pečeně
2.
7
I. JAKOSTNÍ TŘÍDY c) panenská svíčková
3.
8
I. JAKOSTNÍ TŘÍDY d) vepřová krkovička
4.
9
II. JAKOSTNÍ TŘÍDY Vepřová plec
5.
10
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA a) Vepřový bok
6. .
11
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA b) vepřová kolínka
7.
12
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA c) Vepřový lalok
8.
13
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.