Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné."— Transkript prezentace:

1

2  Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné pro zachování normálních tělesných funkcí  V lidském organismu mají funkci katalyzátorů (urychluje nebo zpomaluje reakci)biochemických reakcí

3  Vitamíny patří k základním složkám lidské potravy  Lidský organismus je neumí sám vyrobit, proto je musí získávat prostřednictvím stravy  Existuje 13 základních typů vitamínů 1

4 1. Vitamíny rozpustné v tucích a) Vitamín A b) Vitamín D c) Vitamín E d) Vitamín K 2. Vitamíny rozpustné ve vodě a) Vitamín B (B 1,B 2,B 3, B 5, B 6, B 9, B 12 ) B-komplex b) Vitamín C

5 Význam: Důležitý pro oči. Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic cest dýchacích, trávicích a močových. Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vaječný žloutek 2 4 3

6  Šeroslepost  Záněty očních spojivek  Poškození oční sítnice  Šupinatění kůže  Snížení imunity  Poruchy vazivových struktur

7 Význam: významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu v lidském těle Zdroje: Tvoří se v kůži působením slunečního záření Rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko 56 7 8

8  Změknutí kostí – křivice  Odvápnění kostí  Zlomeniny  Kazivost zubů

9 Význam: Zamezuje hromadění škodlivých látek. Je to nejdůležitější antioxidant v lidském těle. Zpomaluje stárnutí a předchází nádorovému bujení. Zdroje: obilné klíčky, burské oříšky, sója, salát, máslo, maso savců 9 10 11 12 13

10  Žaludeční potíže  Průjmy  Poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz  Neplodnost

11 Význam: Důležitý pro srážení krve – ovlivňuje ji, proces mineralizace kostí, buněčný růst Zdroje: olivový olej, řepkový olej, brokolice, kapusta, špenát, petržel 14 15 16 17

12  Poruchy krevní srážlivosti  Modřiny  Krvácení z nosu  Krev v moči

13 Význam: ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, krvetvorbu Zdroje: kvasnice, maso, sýry, luštěniny, ořechy 18 19 20 21

14  Zvýšená únava  Sklon ke křečím svalstva  Bolavé koutky úst  Poruchy ústní sliznice  Pomalé hojení zánětů

15 Význam: Je důležitý pro tkáňové dýchání, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek Zdroje: šípek, citrusové plody, rajčata, brokolice, jahody = ovoce a zelenina 22 23 24

16  Zvýšená krvácivost  Viklání a vypadávání zubů  Zvýšená kazivost zubů  Zpomalený růst  Nedostatečná odolnost proti infekcím  Zvýšená únava  Žaludeční problémy

17  Nedostatek vitamínů → hypovitaminóza › Poruchy funkcí organismů, vážná onemocnění  Předávkování › Nadbytečné vitamíny rozpustné ve vodě organismus z těla vyloučí › Vitamíny rozpustné v tucích však takto nelze vyloučit → hrozí předávkování › Nejrizikovější je vitamín A – existují případy smrtelných otrav

18 http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn Obrázek 1: http://www.rodina-finance.cz/img2/vitaminy-a-ovoce.jpghttp://www.rodina-finance.cz/img2/vitaminy-a-ovoce.jpg Obrázek 2: http://media.novinky.cz/992/109920-top_foto1-eybbu.jpghttp://media.novinky.cz/992/109920-top_foto1-eybbu.jpg Obrázek 3: http://barbarcohen.bloguje.cz/img/jatra.jpghttp://barbarcohen.bloguje.cz/img/jatra.jpg Obrázek4: http://thebarefootkitchenwitch.typepad.com/the_barefoot_kitchen_witc/images/2008/02/1 3/img_7742.jpg http://thebarefootkitchenwitch.typepad.com/the_barefoot_kitchen_witc/images/2008/02/1 3/img_7742.jpg Obrázek 5: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti- hubnuti/122393/kokosovy-olej-pomuze-s-odbouravanim-tuku.htmlhttp://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti- hubnuti/122393/kokosovy-olej-pomuze-s-odbouravanim-tuku.html Obrázek 6: http://www.vylecit.cz/assets/clanky/2011- 08/clanek01192/upload/photo/ml%C3%A9ko1.jpghttp://www.vylecit.cz/assets/clanky/2011- 08/clanek01192/upload/photo/ml%C3%A9ko1.jpg Obrázek 7: http://i.idnes.cz/09/011/gal/VES28490c_01ONA20gV.jpghttp://i.idnes.cz/09/011/gal/VES28490c_01ONA20gV.jpg Obrázek 8: http://www.vseovareni.cz/public/galleries/6/5521/_thbs_/800X600__kvasnice.jpghttp://www.vseovareni.cz/public/galleries/6/5521/_thbs_/800X600__kvasnice.jpg Obrázek 9: http://www.eko-farma.cz/obchod/images/products/salat.jpghttp://www.eko-farma.cz/obchod/images/products/salat.jpg Obrázek 10: http://img.ulekare.cz/dbpic/buraky-f526_290http://img.ulekare.cz/dbpic/buraky-f526_290 Obrázek 11: http://maggi.cz/getattachment/488cd33f-7d07-424c-be79- a38975c62689/Maslo.aspxhttp://maggi.cz/getattachment/488cd33f-7d07-424c-be79- a38975c62689/Maslo.aspx Obrázek 12: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/cs/images/resize/klicky-200.jpghttp://zdrava-vyziva.doktorka.cz/cs/images/resize/klicky-200.jpg Obrázek 13: http://www.moda.cz/e/sites/www.moda.cz/Autori/IrenaVoriskova/20090603_Zaradte_Soju_ Do_Sveho_Jidelnicku/images/Soja_1.jpg http://www.moda.cz/e/sites/www.moda.cz/Autori/IrenaVoriskova/20090603_Zaradte_Soju_ Do_Sveho_Jidelnicku/images/Soja_1.jpg Obrázek 14: http://img.diva.sk/stories/Krasa/olivovy-olej-olivy_2.jpghttp://img.diva.sk/stories/Krasa/olivovy-olej-olivy_2.jpg

19 Obrázek 15: http://www.profimedia.cz/fotografie/petrzel-korenova/profimedia- 0009650410.jpghttp://www.profimedia.cz/fotografie/petrzel-korenova/profimedia- 0009650410.jpg Obrázek 16: http://www.klinikazdravi.cz/repository//articles/big/806eeb7c-f08c-102b-b276- 003048330e04.jpghttp://www.klinikazdravi.cz/repository//articles/big/806eeb7c-f08c-102b-b276- 003048330e04.jpg Obrázek 17: http://elizabehtin.files.wordpress.com/2011/05/kapusta-wc582oska-3.jpghttp://elizabehtin.files.wordpress.com/2011/05/kapusta-wc582oska-3.jpg Obrázek 18: http://www.stepansestak.cz/img/orechy/big/04liskace.jpghttp://www.stepansestak.cz/img/orechy/big/04liskace.jpg Obrázek 19: http://www.restaurace-menu.cz/magazin/wp- content/uploads/2011/04/vyr_39Emental.jpghttp://www.restaurace-menu.cz/magazin/wp- content/uploads/2011/04/vyr_39Emental.jpg Obrázek 20: http://casopis.maso.cz/wp-content/uploads/2012/01/GLU2f7dea_maso1.jpghttp://casopis.maso.cz/wp-content/uploads/2012/01/GLU2f7dea_maso1.jpg Obrázek 21: http://zdrava-dieta.eu/wp-content/uploads/2010/09/kalorie-kaloricka-tabulka- lusteniny.jpghttp://zdrava-dieta.eu/wp-content/uploads/2010/09/kalorie-kaloricka-tabulka- lusteniny.jpg Obrázek 22: http://www.jajsem.com/wp-content/uploads/%C5%A1%C3%ADpek.jpghttp://www.jajsem.com/wp-content/uploads/%C5%A1%C3%ADpek.jpg Obrázek 23: http://masaze.itrinec.cz/uploads/images/fotoclanky/rajcata.jpghttp://masaze.itrinec.cz/uploads/images/fotoclanky/rajcata.jpg Obrázek 24: http://www.cornico.cz/uploadedimages/256.jpghttp://www.cornico.cz/uploadedimages/256.jpg


Stáhnout ppt " Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné."

Podobné prezentace


Reklamy Google