Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné."— Transkript prezentace:

1

2  Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné pro zachování normálních tělesných funkcí  V lidském organismu mají funkci katalyzátorů (urychluje nebo zpomaluje reakci)biochemických reakcí

3  Vitamíny patří k základním složkám lidské potravy  Lidský organismus je neumí sám vyrobit, proto je musí získávat prostřednictvím stravy  Existuje 13 základních typů vitamínů 1

4 1. Vitamíny rozpustné v tucích a) Vitamín A b) Vitamín D c) Vitamín E d) Vitamín K 2. Vitamíny rozpustné ve vodě a) Vitamín B (B 1,B 2,B 3, B 5, B 6, B 9, B 12 ) B-komplex b) Vitamín C

5 Význam: Důležitý pro oči. Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic cest dýchacích, trávicích a močových. Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vaječný žloutek 2 4 3

6  Šeroslepost  Záněty očních spojivek  Poškození oční sítnice  Šupinatění kůže  Snížení imunity  Poruchy vazivových struktur

7 Význam: významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu v lidském těle Zdroje: Tvoří se v kůži působením slunečního záření Rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko

8  Změknutí kostí – křivice  Odvápnění kostí  Zlomeniny  Kazivost zubů

9 Význam: Zamezuje hromadění škodlivých látek. Je to nejdůležitější antioxidant v lidském těle. Zpomaluje stárnutí a předchází nádorovému bujení. Zdroje: obilné klíčky, burské oříšky, sója, salát, máslo, maso savců

10  Žaludeční potíže  Průjmy  Poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz  Neplodnost

11 Význam: Důležitý pro srážení krve – ovlivňuje ji, proces mineralizace kostí, buněčný růst Zdroje: olivový olej, řepkový olej, brokolice, kapusta, špenát, petržel

12  Poruchy krevní srážlivosti  Modřiny  Krvácení z nosu  Krev v moči

13 Význam: ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, krvetvorbu Zdroje: kvasnice, maso, sýry, luštěniny, ořechy

14  Zvýšená únava  Sklon ke křečím svalstva  Bolavé koutky úst  Poruchy ústní sliznice  Pomalé hojení zánětů

15 Význam: Je důležitý pro tkáňové dýchání, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek Zdroje: šípek, citrusové plody, rajčata, brokolice, jahody = ovoce a zelenina

16  Zvýšená krvácivost  Viklání a vypadávání zubů  Zvýšená kazivost zubů  Zpomalený růst  Nedostatečná odolnost proti infekcím  Zvýšená únava  Žaludeční problémy

17  Nedostatek vitamínů → hypovitaminóza › Poruchy funkcí organismů, vážná onemocnění  Předávkování › Nadbytečné vitamíny rozpustné ve vodě organismus z těla vyloučí › Vitamíny rozpustné v tucích však takto nelze vyloučit → hrozí předávkování › Nejrizikovější je vitamín A – existují případy smrtelných otrav

18 Obrázek 1: Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek4: 3/img_7742.jpg 3/img_7742.jpg Obrázek 5: hubnuti/122393/kokosovy-olej-pomuze-s-odbouravanim-tuku.htmlhttp://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti- hubnuti/122393/kokosovy-olej-pomuze-s-odbouravanim-tuku.html Obrázek 6: 08/clanek01192/upload/photo/ml%C3%A9ko1.jpghttp://www.vylecit.cz/assets/clanky/ /clanek01192/upload/photo/ml%C3%A9ko1.jpg Obrázek 7: Obrázek 8: Obrázek 9: Obrázek 10: Obrázek 11: a38975c62689/Maslo.aspxhttp://maggi.cz/getattachment/488cd33f-7d07-424c-be79- a38975c62689/Maslo.aspx Obrázek 12: Obrázek 13: Do_Sveho_Jidelnicku/images/Soja_1.jpg Do_Sveho_Jidelnicku/images/Soja_1.jpg Obrázek 14:

19 Obrázek 15: jpghttp://www.profimedia.cz/fotografie/petrzel-korenova/profimedia jpg Obrázek 16: e04.jpghttp://www.klinikazdravi.cz/repository//articles/big/806eeb7c-f08c-102b-b e04.jpg Obrázek 17: Obrázek 18: Obrázek 19: content/uploads/2011/04/vyr_39Emental.jpghttp://www.restaurace-menu.cz/magazin/wp- content/uploads/2011/04/vyr_39Emental.jpg Obrázek 20: Obrázek 21: lusteniny.jpghttp://zdrava-dieta.eu/wp-content/uploads/2010/09/kalorie-kaloricka-tabulka- lusteniny.jpg Obrázek 22: Obrázek 23: Obrázek 24:


Stáhnout ppt " Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné."

Podobné prezentace


Reklamy Google