Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tuky PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tuky PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice."— Transkript prezentace:

1 Tuky PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

2 Lipidy Jsou přírodní látky, mezi které patří tuky, oleje a vosky Jsou přírodní látky, mezi které patří tuky, oleje a vosky

3 Tuky vznikají v živých organismech reakcí glycerolu a mastných karboxylových kyselin. Tuky vznikají v živých organismech reakcí glycerolu a mastných karboxylových kyselin. Tato reakce se nazývá esterifikace. Tato reakce se nazývá esterifikace. glycerol + karboxylová kyselina  tuk + voda glycerol + karboxylová kyselina  tuk + voda

4 Rozdělení tuků podle původu Rostlinné - oleje - slunečnicový, olivový, sójový, řepkový, z ořechů, máku Rostlinné - oleje - slunečnicový, olivový, sójový, řepkový, z ořechů, máku Živočišné – máslo, sádlo, lůj, rybí tuk Živočišné – máslo, sádlo, lůj, rybí tuk Další tuky - motorový olej -> Další tuky - motorový olej -> - mazací olej -> z ropy - mazací olej -> z ropy - vazelina -> - vazelina ->

5 Rozdělení tuků podle účinků na náš organismus Škodlivé tuky - nasycené – živočišného původu - obsahují hodně cholesterolu, který - obsahují hodně cholesterolu, který ucpává krevní cévy (sádlo) ucpává krevní cévy (sádlo) Zdravé tuky – nenasycené – obsahují málo cholesterolu a organismu jsou prospěšné organismu jsou prospěšné - V mořských rybách – tuňák, makrela, losos - V rostlinných olejích – lisovaných za studena

6 Význam tuků Chrání organismus před ztrátou tělesného tepla Chrání organismus před ztrátou tělesného tepla Chrání vnitřní orgány Chrání vnitřní orgány Jsou zdrojem energie pro organismus Jsou zdrojem energie pro organismus Organismy si z nich vytvářejí vlastní tuk, který si ukládají jako zásobní látku Organismy si z nich vytvářejí vlastní tuk, který si ukládají jako zásobní látku Používají se jako mazadla Používají se jako mazadla

7 Způsoby získávání tuků Rostlinné tuky - lisováním semen - slunečnicový olej - vyluhováním - extrakcí v rozpouštědlech Živočišné tuky - vytavováním - škvařením - sádlo - stkloukáním mléka - máslo

8 Žluknutí tuků Je přeměna tuků na nepoživatelné toxické páchnoucí látky. páchnoucí látky. Faktory ovlivňující žluknutí:  teplo  světlo  mikroorganismy

9 Ztužování tuků Pro potravinářské účely se upravují kapalné oleje na pevné tuky = ztužené pokrmové tuky Tomuto procesu se říká ztužování tuků a reaguje při něm vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru. Výhody ztužování:  tuky jsou stálejší  odolnější proti žluknutí  dají se natírat

10 Výroba mýdla Z tuků se vyrábí mýdla při reakci s hydroxidem sodným či draselným Z tuků se vyrábí mýdla při reakci s hydroxidem sodným či draselným tuk + hydroxid sodný -> glycerol + mýdlo tuk + hydroxid sodný -> glycerol + mýdlo hydroxid draselný hydroxid draselný Mýdla jsou sodné nebo draselné soli mastných kyselin (palmitové a stearové) a mají schopnost snižovat povrchové napětí kapalin. Tím se umožňuje smáčení nečistoty a její uvolnění do roztoku při praní. Mýdla jsou sodné nebo draselné soli mastných kyselin (palmitové a stearové) a mají schopnost snižovat povrchové napětí kapalin. Tím se umožňuje smáčení nečistoty a její uvolnění do roztoku při praní.

11 Princip praní Tvrdost vody způsobují vápenaté a Tvrdost vody způsobují vápenaté a hořečnaté ionty. Mýdla s nimi při praní vytvářejí nerozpustné soli, tím se jejich účinnost v tvrdé vodě snižuje. Tyto soli při praní mýdla vytvářejí na prádle šedý povlak. hořečnaté ionty. Mýdla s nimi při praní vytvářejí nerozpustné soli, tím se jejich účinnost v tvrdé vodě snižuje. Tyto soli při praní mýdla vytvářejí na prádle šedý povlak.

12 Zdroje cz/potraviny/ostatni-suroviny-604/oleje-a-tuky/omega-ztuzeny-tuk- 250g.html&usg=___o_w9zsMZHIQfa9o1XEJUWjJ2Hc=&h=358&w=350&sz=27&hl=cs&start=43&um=1&itbs=1&tbnid=9xBq7SpQK- SdSM:&tbnh=121&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Dtuky%26start%3D36%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DN%26ndsp%3D18%26tb s%3Disch:1 cz/potraviny/ostatni-suroviny-604/oleje-a-tuky/omega-ztuzeny-tuk- 250g.html&usg=___o_w9zsMZHIQfa9o1XEJUWjJ2Hc=&h=358&w=350&sz=27&hl=cs&start=43&um=1&itbs=1&tbnid=9xBq7SpQK- SdSM:&tbnh=121&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Dtuky%26start%3D36%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DN%26ndsp%3D18%26tb s%3Disch:1 eWpVwQKgKcJfomLtir2I=&h=238&w=352&sz=24&hl=cs&start=4&um=1&itbs=1&tbnid=gDQMP9GuLUpx7M:&tbnh=81&tbnw=120&prev=/images%3F q%3Doleje%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26tbs%3Disch:1 eWpVwQKgKcJfomLtir2I=&h=238&w=352&sz=24&hl=cs&start=4&um=1&itbs=1&tbnid=gDQMP9GuLUpx7M:&tbnh=81&tbnw=120&prev=/images%3F q%3Doleje%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26tbs%3Disch: to/prwhir07.jpg&imgrefurl=http://www.chadt.cz/abc/index.php%3F zam%3D2%26str%3D3%26dal%3D173&usg=__rKmR7NeP3a4odrq _GZ6V6bZ9UL0=&h=184&w=170&sz=9&hl=cs&start=1&um=1&itb s=1&tbnid=AFRkt8Wk4V9BGM:&tbnh=102&tbnw=94&prev=/image s%3Fq%3Dprincip%2Bpran%25C3%25AD%26um%3D1%26hl%3D cs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch:1 to/prwhir07.jpg&imgrefurl=http://www.chadt.cz/abc/index.php%3F zam%3D2%26str%3D3%26dal%3D173&usg=__rKmR7NeP3a4odrq _GZ6V6bZ9UL0=&h=184&w=170&sz=9&hl=cs&start=1&um=1&itb s=1&tbnid=AFRkt8Wk4V9BGM:&tbnh=102&tbnw=94&prev=/image s%3Fq%3Dprincip%2Bpran%25C3%25AD%26um%3D1%26hl%3D cs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch: html&usg=__pVq8j8rteRxhQTk3eVQiiLnHcrk=&h=768&w=705&sz=283&hl=cs&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=5Jw8vawu- FKNXM:&tbnh=142&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dztu%25C5%25BEov%25C3%25A1n%25C3%25AD%2Btuk%25C5%25AF%26um%3D1%26hl %3Dcs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch: html&usg=__pVq8j8rteRxhQTk3eVQiiLnHcrk=&h=768&w=705&sz=283&hl=cs&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=5Jw8vawu- FKNXM:&tbnh=142&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dztu%25C5%25BEov%25C3%25A1n%25C3%25AD%2Btuk%25C5%25AF%26um%3D1%26hl %3Dcs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch:1

13 Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/ Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í


Stáhnout ppt "Tuky PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice."

Podobné prezentace


Reklamy Google