Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ Multimediální svět Multimediální svět.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ Multimediální svět Multimediální svět."— Transkript prezentace:

1 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekty SIPVZ Multimediální svět Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

2 Vzdělávací obor: Rodinná výchova Ročník : 8. ročník Autor prezentace: Mgr. Lenka Golová Vzdělávací obor: Rodinná výchova Ročník : 8. ročník Autor prezentace: Mgr. Lenka Golová Název prezentace : „ Zdravá výživa, alternativní strava “

3 Zdroje informací  JANOŠCOVÁ, D. a KOL. AUTORŮ. Občanská výchova s blokem rodinná výchova pro 7.ročník základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, ISBN  JANOŠCOVÁ, D. a KOL. AUTORŮ. Občanská výchova s blokem rodinná výchova pro 8.ročník základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, ISBN  

4 ZDRAVÁ VÝŽIVA ALTERNATIVNÍ STRAVA

5 Zdravá výživa  Zdravá výživa ovlivňuje tělesný růst a duševní vývoj dítěte. Má zásadní vliv na dosažení dobré kondice dospělých. Sama o sobě nemůže být sice zárukou dobrého zdraví, ale může být dobrým základem pro jeho udržování.  Přijímaná strava by měla vyhovovat potřebám organismu s ohledem na věk, pohlaví, výdej energie a zátěžová období ve vývoji člověka, např. v období růstu, těhotenství, nemoci.  Vyvážená strava a dobré stravovací návyky mohou podstatně ovlivnit váš vzhled i to, jak se cítíte. Existuje stále více důkazů o tom, že nesprávná výživa může způsobit řadu vážných problémů.

6 Zajímavost  Bez jídla člověk přežije přibližně jeden měsíc, bez vody jen několik dní. ( Guinesova kniha rekordů uvádí 42 dny bez jídla a 18 dní bez vody.  „Statistiky ukazují, že životospráva ovlivňuje naše zdraví z 50%...“

7 Opakování  Vysvětli tyto pojmy:  poživatina  pochutina  potravina  živina  mentální anorexie  bulimie  obezita  Víš, co znamená zkratka BMI? BMI

8 Opakování  Doplň správné odpovědi z této nabídky:  proteiny-bílkoviny; sacharidy-cukry; tuky; vitamíny; minerály  Našemu tělu dodávají:  dostatek výživných látek pro tvorbu a udržování tělesných tkání  energii pro tělesné činnosti……….  látky pro tělesné procesy……….  To vše nám poskytuje POTRAVA. PROTEINY - bílkoviny SACHARIDY- cukry a TUKY VITAMÍNY a MINERÁLNÍ LÁTKY

9 Pyramida výživy Přiřaďte k jednotlivým pyramidy částem příklady potravin obilniny, těstoviny, rýže, pečivo mléko, mléčné výrobky zelenina ryby, drůbež,maso, vejce, luštěniny ovoce sůl, tuky, cukry

10 Model standardizované denní spotřeby potravin Říká se: SÁM Říká se: snídej SÁM PŘÍTELEM obědvej s PŘÍTELEM NEPŘÍTELI večeři dej NEPŘÍTELI Obecně platí: Denní příjem potravy: Snídaně…15-20% Svačiny(dvě)…10-15% Oběd…30-35% Večeře…20-25% Denní příjem tekutin: 2,5-3 litry(neslazených)

11 Samostatná práce Vyjmenuj další potraviny důležité pro růst a zdravý vývoj jedince Na fotografii chybí následující potraviny:luštěninyořechy rýžecelozrnné pečivomléčné výrobkyrybybílé masovodaminerální vody Na fotografii chybí následující potraviny: luštěniny(čočka, hrách,…); ořechy; rýže; celozrnné pečivo; další mléčné výrobky(tvaroh, jogurt,…); ryby; bílé maso (drůbež, králík,…); voda; minerální vody.

12 Alternativní strava  Důvody, proč lidé volí některý z typů alternativní stravy, jsou různé.  Někdo chce žít zdravěji, nezabíjet zvířata,nekonzumovat jejich maso, nechce jíst potraviny s obsahem škodlivin a zpracované potravinářským průmyslem.  Jiného k tomu vedou náboženské důvody, další vyjadřuje svůj protest proti konvenci.

13 Alternativní strava  Ve východním Středomoří se první zmínky o vegetariánství objevily v díle matematika Pythagora ( př.n.l.)  Pythagoras a jeho následovníci byli přesvědčeni, že tělo a mysl je nutné udržovat v rovnováze a je třeba zachovávat přátelství ke všem druhům zvířat. Vegetariánství bylo praktikováno jako výraz laskavosti ke všem živým bytostem a také jako prostředek udržování rovnováhy mezi tělem a mysli. Pro filozofy, jakými byli Platon nebo následovně Epikuros, se stalo vegetariánství součástí filozofie.

14 Vegetariánství  Alternativní způsob výživy spojený s duchovním, morálním a etickým pozadím. Jde o odmítání určitých potravinových skupin, a podle toho se dělí na:  a) VEGANY – vegetariáni odmítající jakoukoliv živočišnou potravu, požívají pouze rostlinou potravu  b) LAKTO-VEGETARIÁNY – živí se rostlinou potravou + mléko a mléčné výrobky  c) OVO-LAKTO-VEGETARIÁNY – jako lakto-vegetariáni, ale jedí ještě vajíčka  ODKAZ ODKAZ  Víš, co mají společného a čím se naopak liší vegani od vegetariánů?  Společné prvky: filozofie, požívání rostlinné stravy  Odlišnosti: vegani odmítají jakoukoliv živočišnou potravu, tzn. I ryby, vejce, mléčné výrobky (vegetariáni konzumují)

15 Makrobiotika  Vychází z filozofie existence (jing-jang, buddhismus), nejde jen o výživu, ale též o určitou duchovní filozofii.  Různé názory na příjem potravy – často se setkáváme s tím, že jsou jako vegani nebo jen pojídají ovoce, ořechy, med, zrní, olivový olej apod.  ODKAZ ODKAZ

16 Rizika alternativní stravy  Největší rizika alternativní výživy hrozí dětem v období rychlého růstu, tzn. kojencům a pubescentům. Nedostatečné množství mléčných příkrmů je příčinou nedostatku bílkovin a energie, nadbytek rostlinné stravy zase může způsobit zažívací potíže.  Vegetariánství způsobuje nedostatek živin, jako např. – vit. D, B12, riboflavinu, proteinů, vápníků, železa, zinku.  Makrobiotikům hrozí nižší vzrůst, podvýživa z nedostatku energie a bílkovin.

17 PRO ZAJÍMAVOST

18 Samostatná práce  Připrav si do svého sešitu tuto tabulku a podle následujícího videa jednotlivé potraviny zařaď do sloupečků podle pravdy.

19

20 Společná kontrola

21 A co na závěr ?  Strava člověka (řadí se mezi všežravce) by měla zahrnovat jak potraviny živočišného, tak i rostlinného původu.  Živočišná strava je významná vyšší biologickou hodnotou bílkovin a rostlinná zase obsahuje vlákninu.  Podmínkou zdravého vývoje jedince je pestrá skladba každodenního jídelníčku

22 Poznámky k prezentaci   Postupné zobrazování textu – žáci nevidí celý text najednou, ale učitel žákům zobrazuje text v závislosti na rychlosti výkladu.   Využití laserového ukazovátka usnadňuje učiteli i žákům orientaci v textu.  Prezentaci je vhodné oživit efekty (atraktivnost).  V průběhu prezentace je několik odkazů na internet (nutnost připojení počítače k internetu).


Stáhnout ppt "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ Multimediální svět Multimediální svět."

Podobné prezentace


Reklamy Google