Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK"— Transkript prezentace:

1 VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK
Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2 „Zdravé tělo je hostem, nemocné žalářníkem.“
Francis Bacon Zdravý životní styl = zdravě žít, vychutnávat život, vyhnout se nemocem a být fit

3 Pro zdraví je rozhodující:
1. strava 2. vzduch 3. voda 4. slunce 5. tělesné cvičení 6. odpočinek 7. neužívání toxických látek 8.dobrý duševní stav

4 Jedna kýta půlka hřbetu se udělala nadivoko
s šípkovou omáčkou, tak jak jsme chtěli my, druhá kýta se zbylou polovičkou hřbetu se udělala tak, jak se dělá domácí vepřová, se zelím a knedlíkem, jak chtěli sousední myslivci. A o zbytku divočáka jsme se shodli nakonec na tom, že se přikoupí šest kilogramů vepřovýho bůčku a udělá se z toho pro každého účastníka hostiny parádní lovecký salám v udírně. Tak ten slavnej večer jsme se dostavili všichni do restaurace Hájenka v parádních uniformách… z povídky Bohumila Hrabala

5 ? Viděl(a) jsi film natočený podle této povídky? V ukázce si myslivci pochutnávají na českém národním jídle. Které to je? Považuješ ho za zdravé?

6 ! Strava zajišťuje tělu energii a látky důležité
pro růst a správnou funkci orgánů. Říká se: snídej SÁM obědvej s PŘÍTELEM večeři dej NEPŘÍTELI Proč?

7 Úkol: Vysvětli co pyramida znamená!
Pyramida výživy S sůl, tuky, cukry ryby, drůbež, maso, vejce,luštěniny mléko, mléčné výrobky zelenina ovoce obilniny, těstoviny, rýže, pečivo Úkol: Vysvětli co pyramida znamená!

8 Významný je podíl ovoce a zeleniny (vitamín C a vláknina).
Nejširší zastoupení v jídelníčku by měly mít potraviny ze základny pyramidy (obiloviny, luštěniny). Významný je podíl ovoce a zeleniny (vitamín C a vláknina). Dále zařazujeme nízkotučné mléčné výrobky, vejce, maso ryb a drůbež. Nejvyšší patro pyramidy říká, že sladkosti, tučná masa, tučné a slané mastné výrobky našemu zdraví neprospívají a proto bychom měli jejich konzumaci omezit.

9 jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny a nápoje)
Pojmy z výživy poživatiny jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny a nápoje) potraviny produkty rostlinného a živočišného původu, mají velkou výživovou hodnotu (obsahují živiny)

10 pochutiny nápoje živiny
látky, které dodávají potravinám vůni a chuť a příznivě působí např. na trávení nebo nervovou soustavu, nemají většinou žádnou výživovou hodnotu (koření, káva čaj) nápoje skupina tekutin, které dodávají lidskému organismu vodu živiny souhrn látek nutných pro život, obsažených v potravě.(bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny)

11 Při tvorbě jídelníčku by měl člověk dbát na co nejlepší složení jednotlivých složek potravy – na zastoupení základních živin, vitamínů, minerálů a vody.

12 Doporučené denní rozložení energie:
snídaně: 20% přesnídávka: % oběd: % svačina: % večeře: %

13 Kromě tuků, cukrů a bílkovin, jsou pro zdravou výživu důležité:
minerální látky Vápník + fosfor Důležité stavební látky pro tvorbu kostí a zubů. Sodík Zadržuje tekutiny v těle, má vliv na trávení a krevní tlak. Hořčík Působí antistresově, protizánětlivě. Podporuje činnost srdce. Chrání před řadou nemocí. Úkol: Vyhledej další minerální látky potřebné pro lidské tělo.

14 další minerální látky Železo Důležité pro tvorbu červených krvinek. Draslík Zabraňuje únavě a dehydrataci. Je důležitý pro činnost srdce. Jód Důležitý pro tvorbu hormonů, které zajišťují normální vývoj nervového systému u dětí a spalování živin.

15 Pro zdravou výživu jsou důležité vitamíny.
Vitamín A Zajišťuje správný růst a vývoj kostí. Chrání zrak. Zlepšuje vzhled pleti. Vitamíny řady B Mají pozitivní účinky na nervový systém. Zabraňují únavě a vyčerpání. Vitamín C Posiluje zejména odolnost člověka (imunitní systém) a chrání tak před řadou nemocí. Úkol: Které další vitamíny tělo ještě potřebuje?

16 další vitaminy Vitamín D Je důležitý pro tvorbu kostí. Vitamín E Zabraňuje stárnutí buněk. Urychluje hojení. Pomáhá proti únavě. Vitamín K Zabraňuje krvácení.

17 Pro zdravou výživu jsou důležité nápoje.
Lidské tělo je ze 60-70% tvořeno vodou. Tu během dne ztrácí, proto ji musíme neustále doplňovat. Nejvíce pijeme v horku, při sportu, tělesné námaze, při konzumaci slaných a tučných jídel a také při horečkách. Doporučená denní dávka tekutin je 2-3 litry. Vhodné je střídat stolní vody, minerálky, ovocné a bylinkové čaje, přírodní ovocné šťávy. Za zdroj vody pokládáme i ovoce a zeleninu.

18 Zásady zdravé výživy Složení stravy konzumuj stravu co nejpestřejší
omez živočišné tuky (máslo, sádlo) zeleninu a ovoce jez několikrát denně luštěniny jez alespoň jedenkrát týdně potraviny z bílé mouky nahraď celozrnným pečivem dej přednost bílému masu před červeným vypij denně 2-3 litry tekutin (nejlépe v neslazené podobě)

19 Správný postup při přípravě pokrmů
Energetická hodnota snaž se, aby energetický příjem potravy nebyl vyšší než výdej omez sladkosti, uzeniny a chipsy tučné mléčné výrobky nahraď nízkotučnými Správný postup při přípravě pokrmů jez potraviny připravené nejšetrnějším způsobem omez pokrmy upravené na tuku

20 Časové rozvržení jídla
jez v pravidelných intervalech (doporučuje se pět malých porcí jídla denně) poslední jídlo sněz nejméně 2 hodiny před spaním Prostředí jídelny jez tam, kde je čisto a příjemně dej si záležet na servírování jez pomalu a v pohodě

21 Marádová, E. , Kubrichtová L. Rodinná výchova – Hygienické návyky
Marádová, E., Kubrichtová L. Rodinná výchova – Hygienické návyky. Péče o zdraví pro 6. – 9. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletého gymnázia. Praha: Fortuna, ISBN: Roger, J. Vychutnej život! Praha: Život a zdraví, ISBN Janošková, D., Ondráčková, M., Čečilová, A. Občanská výchova 6 s blokem rodinná výchova. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, ISBN


Stáhnout ppt "VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK"

Podobné prezentace


Reklamy Google