Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

O Název Stravovací zvyklosti O Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 O Poř.číslo 17 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "O Název Stravovací zvyklosti O Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 O Poř.číslo 17 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum."— Transkript prezentace:

1

2 O Název Stravovací zvyklosti O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 17 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum

3 Metodika  Žáci se orientují v základní problematice a názvech  Seznámení s dalšími stravovacími zvyklostmi  Pomocí pracovního listu žáci prohloubí své poznatky

4 Co je to stravování? Přijímání potravy do těla Zajišťuje dostatečný příjem živin pro organismus Rozdílné návyky podle náboženství, věku, pohlaví, místa pobytu, zdravotního stavu…

5 Správné stravovací návyky  Jídlo rozdělené do 5-6 porcí denně  Zelenina a ovoce součástí každého jídla  Tekutiny asi 2-3 litry denně  Dostatečná pestrost stravy  Dostatečný časový odstup od sportu

6 Jaké jsou druhy stravování?  Podle náboženství a přesvědčení (židé, muslimové, křesťané, budhisté, vegetariáni…)  Podle věku (jinak jedí děti, jinak dospělí a staří lidé)  Podle místa pobytu (jinak na dovolené v exotických destinacích, jinak doma)  Podle zdravotního stavu (dietní opatření – diabetes, jaterní,….)

7

8

9 Podle náboženství a přesvědčení  Muslimové nejí vepřové a nepijí alkohol  Židé nejí vepřové, nejí jídla smíchaná, maso a mléčné výrobky samostatně (i příprava) – košer potrava  Křesťané nemají náboženská omezení (jen půsty)  Budhisté jí převážně vegetariánskou stravu

10 Podle věku  Kojenci sají mléko přibližně každé 2-3 h.  Batolata postupně přechází na běžnou stravu (měkké nekořeněné kašovité jídlo)  Děti do puberty již mají stravovací rytmus jako dospělý  V pubertě se příjem potravy zvyšuje, může se dočasně zvýšit i frekvence příjmu  V dospělosti člověk má mít 5-6 jídel denně  Ve stáří se stravování přizpůsobuje zdravotnímu stavu

11 Podle místa pobytu  V exotických zemích při dovolené  Rytmus příjmu potravy se mění o prázdninách (pozdější vstávání)  Jinak se vaří na táboře a jinak u babičky  Jiné složení stravy a její častost mají sportovci (trénink, závody, soustředění….)

12 Podle zdravotního stavu  Frekvenci jídla i jeho složení musíme upravit při dietách  Bezlepková (nesmí lepek, k jídlu jen speciální pečivo, těstoviny,…)  Diabetická (podle doporučení lékaře)  Jaterní (podle doporučení lékaře)  Redukční – hubnoucí (podle doporučení lékaře)  ….

13 Co si pamatuješ?  Co je to stravování?  Jaké jsou správné stravovací návyky?  Jak dělíme stravování? Uveď příklady.

14 Vegetariánství  Nejí potravu živočišného původu (maso, sádlo,…)  Dělí se na:  Laktoovovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež)  Laktovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež, vejce)  Ovovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež, mléko a výrobky z něj)

15  Vegani nejí maso, ryby, drůbež, mléko a výrobky z něj, vejce, med  Vitariáni – jako vegani a pouze tepelně neupravené vegani

16

17 Stravování při sportu  při sportovní zátěži musíme upravit frekvenci jídla  Nejíst těsně před sportováním ani těsně po něm  Dostatek tekutin  Při výrazně zvýšené zátěži doplňovat energii pomocí energetických nápojů

18 Pracovní list  Vymysli jídelníček na jeden den pro různé druhy vegetariánů. Skupinová práce.  Sestav jídelníček pro aktivního sportovce. Skupinová práce. Zohledni příjem tekutin.

19 ZDROJE  y_stravov%C3%A1n%C3%AD  il&id=432    stravovaci-navyky    U obrázků jsou zdroje uvedeny. Autorem textů a obrázků, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.


Stáhnout ppt "O Název Stravovací zvyklosti O Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 O Poř.číslo 17 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum."

Podobné prezentace


Reklamy Google