Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Péče o pacienta před a po implantaci kardiostimulátoru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Péče o pacienta před a po implantaci kardiostimulátoru"— Transkript prezentace:

1 Péče o pacienta před a po implantaci kardiostimulátoru
Marta Šenkyříková

2 Kardiostimulace je léčebnou metodou pomalých srdečních rytmů;
její podstatou je opakované rytmické dráždění srdce stejnosměrným elektrickým proudem nízké intenzity; stimulací lze řídit činnost srdce v libovolné frekvenci.

3 Dělení kardiostimulace
dočasná trvalá

4 Trvalá kardiostimulace
je léčebná metoda chronických pomalých rytmů srdečních; k trvalé kardiostimulaci se používají kardiostimulátory implantované do podkoží,nejčastěji do podkličkové krajiny; elektrody z kardiostimulátoru jsou zavedeny nitrožilním přístupem do hrotu pravé komory (u monoelektrody).

5 Indikace k trvalé kardiostimulaci
zjištění určitého druhu převodní poruchy: např.síňokomorové blokády, sinusové zástavy, sinusová bradykardie; přítomnost příznaků: synkopy, presynkopy, srdečního selhání nebo syndrom nízkého minutového objemu při bradykardii přesné indikace uvedeny v Doporučení….

6 Péče o pacienta před implantací kardiostimulátoru
informování pacienta o důvodu zavedení kardiostimulátoru – lékař; poučení pacienta a podpis informovaného souhlasu s výkonem; (pozor na dodržování legislativy!) pacienta poučení o nutnosti lačnění před výkonem; příprava operačního pole implantace kardiostimulátoru.

7 Péče o pacienta v den implantace
transport na operační sál; většina výkonů v lokální anestézii; po znecitlivění kůže na rameni nebo hrudníku řez na kůži o velikosti cm; potom via v. subclavia zavedení elektrody přímo do srdce za použití RTG; příprava subkutánní malé kapsy; upevnění stimulátoru do kapsy a připojení k elektrodám.

8 Příprava instrumentária

9 Příprava operačního pole

10 Rouškování

11 Příprava operačního pole zacílení operačního pole
před příchodem lékaře

12 Incize kůže

13 elektrokauterizace v průběhu výkonu
tvorba subkutánní kapsy – vložení stimulátoru

14 Pohled na pracoviště sestry - instrumentářky

15 RTG kontrola primární nastavení kardiostimulace

16 Ekg monitoring

17 Péče o pacienta po výkonu
transport na lůžkové oddělení dle stavu; monitorování FF, bolestivosti rány a krvácivých projevů v okolí rány; další závislé činnosti sestry – zajištění základních potřeb, medikace aj.

18 Rizika a potenciální komplikace po implantaci kardiostimulátoru
Bezprostřední bolestivost rány krvácení z operační rány dysfunkce kardiostimulátoru Dlouhodobé dysfunkce kardiostimulátoru infekce v ráně rejekce implantovaného přístroje infekce kardiovaskulárního systému (endocarditis)

19 Dispenzarizace pacientů s kardiostimulátorem
pacienti jsou kontrolováni poprvé za měsíc a později ve tří až dvanáctiměsíčních intervalech (vyšetření spočívá v klinickém posouzení a EKG vyšetření) Rhytm card

20 Rhytm card účel a funkce: elektronický a digitální snímací systém, přiložením karty na hrudník pacient zaznamenává elektrickou aktivitu srdce a pomocí telefonní linky záznam odešle do centra indikace k využití: arytmie, palpitace, bušení srdce, synkopy …..

21 Děkuji za pozornost kontakt na autora:


Stáhnout ppt "Péče o pacienta před a po implantaci kardiostimulátoru"

Podobné prezentace


Reklamy Google