Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ"— Transkript prezentace:

1 ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
je součástí přírody obratlovec  osou těla je páteř složená z obratlů savec  mláďata po narození sají mateřské mléko 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
odlišení od ostatních savců způsob života, schopnost složitě myslet, řeč a uvědomělá práce základní podmínky života teplo, světlo, vzduch, voda, potrava Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 TEPLO na Zemi jsou nejhustěji obydlena místa, kde nejsou teploty příliš nízké ani příliš vysoké 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 SVĚTLO životní rytmus člověka přizpůsoben střídáni dne a noci
v polárních oblastech polární den  slunce nezapadá polární noc  slunce nevychází 6 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 VZDUCH člověk dýchá plícemi a je schopen přijímat kyslík ze vzduchu
pod vodou i v horách  kyslíkové dýchací přístroje 8 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 VODA lidské tělo obsahuje až 70% vody
denně bychom měli vypít až 2,5 l vody vodu přijímáme v nápojích a v potravinách zdroje pitné vody lidé znečišťují průmyslem a zemědělstvím 9 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Státy s nejmenšími zásobami obnovitelné sladké vody
11 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 POTRAVA = zdroj živin, vody, vitamínů, vlákniny
výživu obyvatel zabezpečuje zemědělství zdravá a vyvážená strava bílkoviny = maso, mléko, vejce, luštěniny  růst cukry = ovoce, zelenina  energie tuky = maso, mléko, vejce, semena, plody  energie vláknina = luštěniny, ovoce, zelenina  trávicí soustava vitamíny = A – pokožka, B – tvorba červených krvinek minerální látky = vápník  kosti, železo  krev, fluor  zuby Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Výživová pyramida 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Použité obrázky: obr.č.1- Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor: Undress 006 obr.č.2- Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor: M. Garde obr.č.3- Creative Commons Uveďte autora 2.0 Generic, autor: Jason Auch obr.č.4- Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č.5- Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor: PaanAne Isabel Paulsen obr.č.6- Volně šiřitelné obr.č.7- Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license obr.č.8- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Použité obrázky: obr.č.9- Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.10- Volně šiřitelné obr.č.11- obr.č.12- Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported autor: Sociedad Española de Nutrición Comunitaria Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Použitá literatura: KHOLOVÁ, Helena. Přírodověda pro 5. ročník.
ŽIVOT NA ZEMI. Všeň: Nakladatelství ALTER, 2006. ISBN s. 38 – 40. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google