Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)"— Transkript prezentace:

1 B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
POLOKOVY B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Polokovy mají některé vlastnosti kovů i nekovů.
- kovový lesk nejsou kujné a tažné - jsou špatnými vodiči tepla a elektřiny Využití: polovodiče Nejvýznamnější polokovy: křemík, germanium, arsen Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Křemík Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Protonové číslo:
Počet valenčních elektronů: Elektronegativita: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Křemík Latinský název: Silicium Značka: Si Skupina: IV.A (14)
Perioda: 3 Protonové číslo:14 Počet valenčních elektronů: 4 Elektronegativita: 1,8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Křemík Protonové číslo 4 valenční elektrony Obr.č.1
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Výskyt: Si je druhým nejrozšířenějším prvkem na Zemi (po kyslíku).
Vyskytuje se v živých organizmech (v těle dospělého člověka přibližně 1g a to v kostech, chrupavkách, zubní sklovině). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 V přírodě se vyskytuje ve sloučeninách -
obsažen v krystalickém nerostu s názvem křemen (SiO2) - je obsažen v písku - je hlavní složkou skla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Obr.č.3 Křemen (SiO2) Obr.č.2 Obr.č.5 je odolný vůči vodě a všem kyselinám, kromě HF(leptá sklo) může být různě zbarven (podle toho jaké obsahuje příměsi) křišťál, ametyst, citrín, záhněda, jaspis, achát Obr.č.4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Použití Si: v elektronice k výrobě mikročipů
při výrobě solárních článků Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Významné sloučeniny: mimořádně odolné vůči extrémním teplotám a tlakům
Silikony: mimořádně odolné vůči extrémním teplotám a tlakům netečné, nehořlavé látky, hydrofobní (odpuzující vodu – lepení skel akvárií) zdravotně nezávadné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 tmely, lepidla, mazadla, oleje, výplňové hmoty
Použití: tmely, lepidla, mazadla, oleje, výplňové hmoty výroba zdravotnických pomůcek, hadiček, dudlíků, implantátů (prsní, šlachové, umělé oční čočky), protézy nosu, ušních boltců Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Silikonová forma na pečení
Obr.č.6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Silikonové implantáty:
Obr.č.7 Obr.č.8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Germanium Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Protonové číslo:
Počet valenčních elektronů: Elektronegativita: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Germanium Latinský název: Germanium Značka: Ge Skupina: IV.A (14)
Perioda: 4 Protonové číslo: 32 Počet valenčních elektronů: 4 Elektronegativita: 1,8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Použití: výroba integrovaných obvodů, optických vláken, optických kabelů výroba optiky a elektroniky zachycující infračervené záření (přístroje pro noční vidění) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Arsen Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Protonové číslo:
Počet valenčních elektronů: Elektronegativita: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Arsen Latinský název: Arsenicum Značka: As Skupina: V.A (15)
Perioda: 4 Protonové číslo: 33 Počet valenčních elektronů: 5 Elektronegativita: 2,0 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Použití: polovodiče v procesorech PC (sloučenina As + Ga)
Významnou sloučeninou je oxid arsenitý (arsenik, utrejch): - vysoce jedovatý,karcinogenní - smrtelná dávka je 0,2 g! Sloučeniny arsenu jsou jedovaté a do životního prostředí se dostávají hlavně spalováním nekvalitních fosilních paliv. Nejvyšší koncentrace arsenu obsahují mořské ryby. Je v nich však přítomen ve formě, ve které se snadno vylučuje. Otravy se tedy nemusíme obávat! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Použité obrázky: Obr.č.1: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license Obr.č.2 – č.5 vlastní archiv autora Obr.č.6: GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č.7: Volně šiřitelné Obr.č.8: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)"

Podobné prezentace


Reklamy Google