Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 1 Obr.č.1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Halogeny patří do VII.A (17-té) skupiny PSP.
Jsou to velmi reaktivní prvky. F – fluor Cl – chlor Br – brom I – jod Tvoří dvouatomové molekuly: F2, Cl2, Br2, I2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Fluor Za běžných podmínek plynná látka nazelenalé barvy. Využití:
Přidává se do zubní pasty – chrání před zubním kazem. Výroba teflonu. V minulosti výroba freonů. Plynný fluor napadá všechny kovy – ocelová vlákna začnou hořet. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Chlor Za běžných podmínek plynná látka
žlutozelené barvy s dusivým zápachem. Vysoce jedovatý plynný chlor byl použit jako zbraň v první světové válce. Využití: K čištění pitné vody, dezinfekce bazénů, výroba bělidel, dezinfekčních čistících prostředků (SAVO), výroba plastu PVC a kyseliny chlorovodíkové. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Významná sloučenina chloru – minerál halit = kamenná sůl (NaCl)
3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Chlor se používá k výrobě dezinfekčních čistících prostředků.
4 Chlor se používá k výrobě dezinfekčních čistících prostředků. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Fyziologický roztok je 0,9 % roztok chloridu sodného.
5 Fyziologický roztok je 0,9 % roztok chloridu sodného. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Brom Za běžných podmínek tmavě červená
tekutina s nepříjemným zápachem, velmi rychle se vypařuje. Je jedovatý a jako tekutina může popálit kůži. Využití: Výroba barviv a některých léčiv (bromhexin). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Jod Za běžných podmínek pevná látky šedočerné barvy.
Má schopnost sublimovat, mění se zahříváním ve fialově zbarvený plyn. Vyskytuje se v buňkách mořských řas. Využití: Výroba žárovek (halogenky), jodové páry zvyšují jejich svítivost. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Ve farmaceutickém průmyslu jako dezinfekce, součást některých léků.
6 7 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Jod je důležitý pro správný vývoj a růst
organismu. Nedostatek jodu negativně ovlivňuje inteligenci, způsobuje poruchy štítné žlázy. Uměle se přidává do kuchyňské soli. 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Obr. č. 1 - http://commons.wikimedia.org/wiki/Periodic_table
Použité obrázky: Obr. č Creative Commons Attribution/Share-Alike Licens Obr. č Volně šiřitelné Obr. č. 4 – 8 – vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google