Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 BUŇKA prokaryotická buňka – bakterie, sinice
základní stavební a funkční jednotka organismů 2 typy buněk: prokaryotická buňka – bakterie, sinice eukaryotická buňka – rostliny, houby, živočichové Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Rozdíl v buňkách Prokaryotická buňka Eukaryotická buňka menší
jednodušší stavba nedokonale vytvořené jádro Eukaryotická buňka větší složitější stavba dokonale vytvořené jádro Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 STAVBA BUŇKY cytoplazmatická membrána: cytoplazma:
výměna látek mezi buňkou a prostředím vrstvička tukových látek polopropustná cytoplazma: vnitřní prostředí buňky polotekutý vodní roztok Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 STAVBA BUŇKY jádro: mitochondrie: řídí životní děje v buňce
řídí rozmnožování buňky dvojitá jaderná membrána mitochondrie: tyčinkovitý tvar buněčné dýchání Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 STAVBA BUŇKY endoplazmatické retikulum: ribozómy:
měchýřky, kanálky a váčky propojuje jádro a plazmatickou membránu ribozómy: na povrchu endoplazmatického retikula kulovitá tělíska tvorba bílkovin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 STAVBA BUŇKY golgiho aparát měchýřky propojené kanálky
upravují se zde látky vytvořené v endoplazmatickém retikulu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Co mají buňky navíc!!! Rostlinná buňka Živočišná buňka buněčná stěna:
drží tvar buňky ochrana buňky dobře propouští vodu s rozpuštěnými látky chloroplasty: čočkovitý tvar obsahují zelené barvivo chlorofyl → fotosyntéza vakuoly zásobní a odpadní látky Živočišná buňka lysozómy: obsahují trávicí enzymy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 BAKTERIÁLNÍ BUŇKA 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 ROSTLINNÁ BUŇKA 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 ŽIVOČIŠNÁ BUŇKA 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Použité obrázky Použitá literatura
Volně šiřitelné Obr.č. 2 – Obr.č. 3 – Obr.č. 4 – GNU Free Documentation License, Version 1.2 Použitá literatura ČABRADOVÁ, VĚRA. HASCH, FRANTIŠEK. SEJPKA, JAROSLAV. VANĚČKOVÁ, IVANA. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství FRAUS, ISBN X. str Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google