Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ"— Transkript prezentace:

1 ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
B A K T E R I E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Organismy jednobuněčné
tvořené jedinou buňkou buňka je zároveň tělem a vykonává všechny životní funkce patří k nejjednodušším formám života na Zemi Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 BAKTERIE bakteriologie – věda o bakteriích první organismy na Zemi
velikost buňky - 0,001 mm žijí jednotlivě X tvoří kolonie pohyb bičíky X brvy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 TVARY BAKTERIÁLNÍCH BUNĚK
2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 BAKTERIE rozmnožování buněčné dělení buňka se protáhne
dělení vnitřních částí buňky vlastní dělení buňky dvě buňky dceřiné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Rozmnožování bakterií
1. 3. 2. 4. 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 BAKTERIE všudypřítomné spory
půda, voda, vzduch, pouště, hory, na povrchu i uvnitř těl organismů spory vytvářejí za nepříznivých životních podmínek nízká teplota, sucho, nedostatek potravy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 BAKTERIE Získávají kyslík: rozpadem kyslíkatých látek ze vzduchu
kvašení zelí tlusté střevo člověka bakterie Escherichia coli ze vzduchu půdní bakterie na kořenech rostlin hrách, fazole, čočka, jetel Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 BAKTERIE Způsoby získávání potravy a energie: producenti
anorganické látky přeměňují na organické sirné bakterie reducenti (rozkradači) rozkládají odumřelá těla organismů nebo jejich výkaly způsobují tlení a hnití → zisk energie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 BAKTERIE konzumenti (paraziti) žijí na úkor těl jiných organismů
způsobují bakteriální choroby angína, tuberkulóza cizopasí v živých tělech organismů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 BAKTERIE sterilizace dezinfikace zahubí spory a bakterie
přehřátou vodní parou - 120ºC dezinfikace vypláchnutí rány vhodnými látkami ničí bakterie, neškodí lidským buňkám peroxid vodíku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 BAKTERIE očkování léčí se antibiotiky
do těl organismů se vpraví protilátky proti bakteriím proti tetanu léčí se antibiotiky zánět mozkových blan, angína, zápal plic, salmonelóza, borelióza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 BAKTERIE užitkové bakterie
využívané ke kvašení při výrobě octa, mléčných výrobků, kysaného zelí užitečné bakterie půdní bakterie zvyšují úrodnost půdy rozkládají organické látky za vzniku humusu v trávicím ústrojí býložravců škodlivé bakterie znehodnocují potraviny hnitím způsobují choroby rostlin, hub, živočichů i lidí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 BAKTERIE laktobacily výroba některých mléčných výrobků
jogurty, kefír, podmáslí 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Použité obrázky: Použitá literatura:
Volně šiřitelné obr. č. 2, 3 – vlastní archiv autorky obr. č. 4 – GNU Free Documentation License, Version 1.2 Použitá literatura: ČABRADOVÁ, VĚRA. HASCH, FRANTIŠEK. SEJPKA, JAROSLAV. VANĚČKOVÁ, IVANA. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN X. str JURČÁK, JAROSLAV. FRONĚK, JIŘÍ. Přírodopis vydání Olomouc: Nakladatelství PRODOS, ISBN str Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google