Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ"— Transkript prezentace:

1 FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ
1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ
závisejí na chemickém složení a na vnitřním uspořádání částic v krystalové mřížce propustnost světla, barva, vryp, lesk, štěpnost a lom, soudržnost, tvrdost, hustota Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 PROPUSTNOST SVĚTLA průhledné minerály: průsvitné minerály:
propouštějí světlo dokonale křišťál průsvitné minerály: propouštějí světlo hůře muskovit neprůhledné minerály: nepropouštějí světlo měď 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 BARVA barevné bezbarvé zbarvený vždy stejná barva síra čiré minerály
křišťál zbarvený příměs cizích chemických látek ametyst 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 VRYP barva stopy vznikající otíráním minerálu o porcelánovou destičku
bezbarvé minerály vryp bílý sádrovec barevné minerály vryp odpovídá jejich barvě rumělka 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 LESK vzniká odrazem světla od minerálu silně lesknoucí minerály
kovový, diamantový, perleťový lesk pyrit méně lesknoucí minerály skelný, mastný, hedvábný lesk křemen nelesknoucí minerály matný lesk limonit 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Štěpnost a lom štěpnost lom pravidelná, rovná plocha
dokonalá X nedokonalá halit, kalcit lom nepravidelná, nerovná plocha lasturnatý křemen 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Soudržnost schopnost odolávat tlaku nebo nárazu kujné křehké
lze je roztepat na tenký plíšek zlato křehké po úderu se rozletí na drobné úlomky pyrit 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Tvrdost závisí na vzdálenosti částic v krystalové mřížce
desetičlenná Mohsova stupnice tvrdosti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 1 Mastek lze do nich rýpat nehtem 2 Sůl kamenná
3 Kalcit lze do nich rýpat kapesním nožem 4 Fluorit 5 Apatit 6 Živec ryjí do skla 7 Křemen 8 Topaz 9 Korund 10 Diamant Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Hustota závisí na atomové hmotnosti prvků v krystalové mřížce
největší hustotu mají minerály ryzích kovů zlato, platina 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Použité obrázky: Použitá literatura:
obr. č. 1 – 8 - vlastní archiv autora obr. č Volně šiřitelné Použitá literatura: ŠVECOVÁ, MILADA. MATĚJKA, DOBROSLAV. Přírodopis 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání Plzeň: Nakladatelství FRAUS, 2007. ISBN str. 16 – 19 ZAPLETAL, JAN. JANOŠKA, MARTIN. BIČÍKOVÁ, LUDMILA. TOMANČÁKOVÁ, MARIE. Přírodopis 9. Olomouc: nakladatelství PRODOS, 2005. ISBN str Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google