Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce"— Transkript prezentace:

1 Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Viry a bakterie Ročník šestý Autor Mgr. Anna Ascherlová

2 Viry a bakterie

3 VIRY – „život bez buňky“
Velmi malé útvary pozorovatelné pouze elektronovým mikroskopem Nemají buněčnou stavbu, považujeme je za nebuněčné organismy Tvar virů bývá kulovitý a šroubovicovitý Viry se můžou množit pouze v buňce hostitele a jsou to vnitřní parazité buněk Jsou původci různých onemocnění např. Virus tabákové mozaiky Herpes virus (opary) Virus ptačí chřipky

4 Viry - stavba Stavba viru:
- na povrchu je vnější obal, pod ním bílkovinný obal - uvnitř se nachází složitá organická látka

5 Viry Bakteriofág – „požírač bakterií“, je to virus, který parazituje v buňkách bakterií

6 Viry Množení virů: 1. virus se přichytí na povrchu buňky hostitele
2. proniká dovnitř buňky 3. z bílkovinného obalu viru se uvolní organická látka, která umožní množení viru 4. nově vytvořené viry se uvolňují z hostitelské buňky 5. buňka buď zahyne nebo se změní její životní funkce funkce

7 Popis napadení buňky virem prasečí chřipky:

8 Viry Kudy může virová nákaza proniknout do lidského těla:
Sliznicí dýchacího ústrojí Sliznicí trávicího ústrojí Sliznicí pohlavního ústrojí Porušenou kůží Transfúzí krve Nevydezinfikovanou injekční stříkačkou Zjisti co znamenají pojmy TRANSFÚZE a SLIZNICE.

9 Příklady virů Viry se nazývají podle onemocnění, které způsobují
Např. virus rýmy, infekční žloutenky, dětské obrny, klíšťového zánětu mozkových blan, zarděnek, spalniček, příušnic, vztekliny, chřipky, AIDS Jak se nazývá virus, který způsobuje nemoc AIDS? Jak se takový virus přenáší? Co symbolizuje tato červená stužka?

10 VIRY- úkoly Popiš, jak postupovat při virovém onemocnění dýchacích cest, které je spojeno s vyšší teplotou, rýmou a kašlem. Zjisti, kudy může virová nákaza proniknout do lidského těla. Odpověď zapiš do sešitu. Zjisti, co je to „očkování“ a „vakcína“ Jak se lze ochránit před virovou nákazou? Vytvoř plakát podle vlastního návrhu na téma „Jak nedostat chřipku“

11 Rozdíly virus-buňka VIRUS BUŇKA větší menší Vnitřní parazit buněk
Má vlastní metabolismus Má složitou organickou látku v bílkovinném obalu, nemá žádné organely Má plazmatickou membránu, cytoplazmu, jádro, organely Nemá vlastní metabolismus – tzn. sám nepřijímá a nepřeměňuje látky na jiné látky

12 BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země
Bakterie patří mezi jednobuněčné organismy Jejich jaderná hmota není oddělena od cytoplazmy jaderným obalem Na povrchu se nachází plazmatická membrána a buněčná stěna Některé bakterie mají slizovité pouzdro a bičík, který slouží k pohybu (obrázek bakteriální buňky po kliknutí sem)

13 BAKTERIE Bakterie jsou asi 1000 krát menší než rostlinné a živočišné buňky Tvary bakteriálních buněk: (zakreslete do sešitu podle učebnice) Koky diplokoky streptokok stafylokok bičíkaté b.

14 BAKTERIE - význam Bakterie se vyskytují všude – v půdě, ve vodě, ve vzduchu, na povrchu i uvnitř těl různých organismů Potřebují k životu vlhko a vhodnou teplotu (30°C) Za nepříznivých životních podmínek zastavují své životní děje a některé vytváří………………………….(pro odpověď klikni sem)

15 BAKTERIE - význam 1. Prospěšné bakterie: (sami vyhledejte význam a zapište do sešitu) Hniložijné bakterie: ………………………………………………………………………………………………… Symbiotické bakterie: Laktobacily: …………………………………………………………..

16 BAKTERIE - význam 2. Cizopasné bakterie:
žijí v tělech svých hostitelů, jsou původci chorob Proti některým bakteriálním chorobám je možno očkovat léčí se pomocí antibiotik Příklady bakteriálních onemocnění: angína, zápal plic, spála, zánět mozkových blan atd.

17 Úkoly Vysvětlete, jaké je postavení bakterií v potravním řetězci.
Vysvětlete, co by se stalo, kdyby přestaly v přírodě působit hniložijné bakterie. Vysvětlete, proč, vám lékař nepředepíše na chřipku antibiotika? Zopakuj si stavbu rostlinné, živočišné a bakteriální buňky. (po kliknutí sem )


Stáhnout ppt "Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce"

Podobné prezentace


Reklamy Google