Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN Živé organismy se třídí podle: stavby těla
orgánů, kterými dýchají rozmnožování stravy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 VIRY BAKTERIE nebuněčné organismy vnitřní parazité buněk
způsobují nemoci 2 BAKTERIE jednobuněčné organismy patří k nejstarším organismům na Zemi 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 HOUBY organismy různého tvaru a velikostí jednobuněčné
 plísně, kvasinky mnohobuněčné  hřib hnědý, václavka smrková heterotrofní výživa = přijímají organické látky buněčná stěna tvořena chitinem zásobní látkou je glykogen 5 4 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 ROSTLINY mnohobuněčné organismy autotrofní výživa  fotosyntéza
probíhá za pomoci sluneční energie, zeleného barviva, oxidu uhličitého a vody buněčná stěna tvořena celulózou zásobní látkou je škrob 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Semenné rostliny produkují semena byliny dřeviny
8 produkují semena byliny nadzemní stonek nedřevnatí dřeviny nadzemní stonek dřevnatí → jehličnaté – jehlice → listnaté – list s čepelí → stromy – mají kmen → keře – nemají kmen 9 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Výtrusné rostliny plavuně produkují výtrusy mechy přesličky kapradiny
11 12 13 kapradiny 14 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 ŽIVOČICHOVÉ mnohobuněčné organismy heterotrofní výživa
přijímají organické látky zásobní látkou je glykogen bezobratlovci nemají kostru složenou z kostí obratlovci mají kostru složenou z kostí ryby, obojživelníci, plazy, ptáci, savci 15 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 BOTANICKÉ ZAHRADY pěstování domorodých i cizokrajných rostlin
studijní, vědecké a ochranářské účely 16 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 ZOOLOGICKÉ ZAHRADY mnoho druhů živočichů z celého světa
rozmnožování ohrožených druhů  zachování druhu 17 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Použité obrázky: obr.č.1- Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č.2- Volně šiřitelné obr.č.3- obr.č.4- Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.5- obr.č.6- Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license obr.č.7- obr.č.8- obr.č.9- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Použité obrázky: obr.č.10- Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.11- obr.č.12- obr.č.13- obr.č.14- obr.č.15- Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Unported license obr.č.16- Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č.17- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Použitá literatura: KHOLOVÁ, Helena. Přírodověda pro 5. ročník.
ŽIVOT NA ZEMI. Všeň: Nakladatelství ALTER, 2006. ISBN s. 23 – 34. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google