Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plasty a syntetická vlákna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plasty a syntetická vlákna"— Transkript prezentace:

1 Plasty a syntetická vlákna
1. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Plasty - plastické hmoty (nesprávně umělé hmoty)
- nejmladší konstrukční materiály - známé od druhé poloviny 19. století - počátky průmyslové výroby - po roce 1918 - ve velké míře používáné od druhé poloviny 20. století - rychlý vývoj pokračuje i dnes - lze snadno technologicky a efektivně energeticky zpracovávat tepelným tvářením 2. Příklady výrobků z plastů a syntetických vláken: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Plasty jsou makromolekulární uměle vyrobené látky,
které lze za určitých podmínek tvarovat. Vznikají polyreakcemi - jednou z nich je polymerace. ethylen polyethylen 19. Číslo n je větší než tisíc; hranatými závorkami ve vzorci polyethylenu se označuje úsek makromolekuly, který se mnohonásobě opakuje. Polymerace je chemická reakce, při které z velkého počtu molekul nenasycené sloučeniny vznikají makromolekuly (nenasycené sloučeniny mají v molekulách násobnou vazbu). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Polyethylen (PE) je plastická látka odolná proti vodě i chemikáliím. Zahříváním měkne, dá se tvarovat a svářet. Pozor – je hořlavý!!! Použití: fólie na obaly, láhve, hadice, zátky a další potřeby pro domácnost, vodovodní potrubí, kabely. 3. 4. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Polyvinylchlorid (PVC) - vyrábí se polymerací vinylchloridu
6. Polyvinylchlorid (PVC) - vyrábí se polymerací vinylchloridu patří k nejvíce používaným plastům Měkký polyvinylchlorid = novoplast (výroba pláštěnek, podlahových krytin, obalů na potraviny, hraček, …) n CH2=CHCl [-CH2-CHCl-] n vinylchlorid polyvinylchlorid 5. Rukavice z měkčeného PVC Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Tvrdý polyvinylchlorid = novodur
(těsnění, izolace, výroba trubek, nářadí, …) 7. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Hořením PVC vznikají zdraví škodlivé zplodiny, samotný
Pozor!!! Hořením PVC vznikají zdraví škodlivé zplodiny, samotný vinylchlorid je karcinogenní!!! Nedoporučuje se výroba hraček z PVC!!! 8. Spalování odpadů obsahujících PVC představuje riziko pro zdraví i životní prostředí!!! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 vyrábí se polymerací styrenu
10. Polystyren (PS) vyrábí se polymerací styrenu dobré izolační vlastnosti, dobře se barví, je rozpustný v organických rozpouštědlech styren polystyren 9. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 - kuchyňské potřeby, pěnový polystyren
Výroba: - kuchyňské potřeby, pěnový polystyren - izolační materiál ve stavebnictví Pozor!!! Spalováním vznikají toxické plyny!!! 11. 16. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Syntetická vlákna 12. - náhražky přírodních vláken (len, bavlna, vlna, hedvábí) Výhody: pevná, pružná, odolná proti molům a plísním, nemačkavá, rychle schnou a dobře drží tvar Nevýhody: špatně propouštějí pot, vzduch a shromažďují statickou elektřinu Jejich vlastnosti se zlepšují spřádáním s přírodními vlákny. Nejvíce používaná jsou vlákna polyamidová a polyesterová. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 je příkladem polyamidových vláken
Silon je příkladem polyamidových vláken pevný, pružný, odolný vůči opotřebování Výroba: nemačkavých tkanin – prádla, punčoch, oděvů, záclon, koberců, lan, hadic, … Další polyamidová vlákna: nylon, perlon, chemlon, … 13. 14. 14. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 71% polyester, 16% silon, 13% elastan

12 patří mezi polyesterová vlákna Výroba: oděvů a dekoračních látek
Tesil patří mezi polyesterová vlákna Výroba: oděvů a dekoračních látek Další polyesterová vlákna: diolen, terylen, … 17. 18. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 odpady z plastů znečišťují přírodu hořením vznikají jedovaté látky
Plasty a syntetická vlákna mají pro svoje vlastnosti široké využití, ale také způsobují mnohé problémy!!! v přírodě se těžko rozkládají odpady z plastů znečišťují přírodu hořením vznikají jedovaté látky Je třeba tyto odpady třídit a recyklovat!!! 15. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Použité obrázky: Obr.č.1 - Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Obr.č.2 - Public domain Obr.č.3 - Obr.č.4 - GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č.5 – Obr.č.6 – Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Obr.č.7 - Obr.č.8 - Creative Commons Attribution 3.0 Unported license Obr.č.9 - Obr.č Obr.č.11 – Obr.č Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Obr.č.13 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nylon_stockings.jpg
GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č.14 – Obr.č Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Obr.č.16, 17, 18, 19 – vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Plasty a syntetická vlákna"

Podobné prezentace


Reklamy Google