Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN"— Transkript prezentace:

1 PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (radioaktivní) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Vlastnosti prvků alkalických zemin:
S výjimkou berylia se jedná o měkké, lehké a velmi reaktivní kovy. Kovy alkalických zemin se v přírodě vyskytují pouze ve sloučeninách. Na rozdíl od alkalických kovů, které se vyskytují jako rozpustné soli, jsou kovy alkalických zemin v přírodě nejčastěji nalézány ve formě minerálů. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 HOŘČÍK: Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Protonové číslo:
Zástupce prvků alkalických zemin HOŘČÍK: Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Protonové číslo: Počet valenčních elektronů: Elektronegativita: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 HOŘČÍK: Latinský název: magnesium Značka: Mg Skupina: II.A Perioda: 3.
Zástupce prvků alkalických zemin HOŘČÍK: Latinský název: magnesium Značka: Mg Skupina: II.A Perioda: 3. Protonové číslo:12 Počet valenčních elektronů: 2 Elektronegativita:1,2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 vysoce hořlavý lehký kov, vede el. proud
v přírodě pouze ve sloučeninách významný pro živé organismy, je součástí zeleného barviva chlorofylu Hořčík se používá k zesílení intenzity a zvětšení plamene v různých pyrotechnických aplikacích (bengálský oheň). Používá se k výrobě žáruvzdorných cihel do krbů a pecí. 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 - v přírodě se hořčík vyskytuje v nerostu magnezitu:
3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Práškový hořčík: 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Hořčík je nezbytný pro správnou činnost
lidského organismu (nedostatek Mg způsobuje podrážděnost, nespavost, trávicí potíže, bušení srdce). Je obsažen ve fících, banánech, ořeších, v obilí, v celozrnném pečivu. 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 6 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Dural – významná slitina hořčíku s Al, Cu a Mn. - pevný a lehký
- výroba výtahů, jízdních kol, lehkých žebříků 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Obr.č.1 - http://commons.wikimedia.org/wiki/Periodic_table
Použité obrázky: Obr.č.1 - Creative Commons Attribution/Share-Alike Licens Obr.č.2 - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license. Obr.č.3 - Volně šiřitelné Obr.č.4 – Obr.č. 5,6,7,8 vlastní archiv autora Obr.č.9 - Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN"

Podobné prezentace


Reklamy Google