Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE"— Transkript prezentace:

1 BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 ORGANIZACE LIDSKÉHO TĚLA
ČLOVĚK ORGÁNOVÉ SOUSTAVY ORGÁNY TKÁNĚ BUŇKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 BUŇKA lidské tělo je složené z několika bilionů buněk
živočišná buňka je tvořená organelami: buněčná membrána váček cytoplazma mitochondrie Golgiho aparát jádro Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 TYPY BUNĚK KMENOVÉ BUŇKY (1) – buňky schopné se přeměnit v jiný typ buněk nervové buňky (2) červené krvinky (3) bílé krvinky (4) tukové buňky (5) kožní buňky (6) svalové buňky (7) kostní buňky (8) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 TYPY BUNĚK POHLAVNÍ BUŇKY umožňují jedinci rozmnožování
nesou dědičnou informaci rodiče a předávají ji potomkovi spermie (2) vajíčka (1) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 TKÁNĚ KRYCÍ A VÝSTELKOVÉ
buňky těsně vedle sebe většinou jednovrstevná funkce ochranná pokožka (1) funkce vstřebávací výstelka střeva (2) funkce sekreční buňky žláz výstelka dýchací soustavy s řasinkami (3) 1 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 TKÁŇ POJIVOVÁ vyplňuje prostory mezi buňkami a orgány a zpevňuje tělo
mezibuněčná hmota určuje vlastnosti tkáně vazivo, chrupavka, kost kostní buňka Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 TYPY POJIVOVÝCH TKÁNÍ vazivo (1) – vláknité, odolné vůči tahu (šlachy)
chrupavka (2) – pružná a pevná, v kloubech kost (3) – nejtvrdší pojivo, obsahuje kolagen a soli vápníku a fosforu 1 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 TKÁŇ SVALOVÁ tvořená buňkami se schopností se smrštit
vyskytuje se všude, kde je potřeba pohyb (vnitřní orgány, svaly apod.) spotřebuje velké množství přijaté energie bohatě prokrvená kosterní sval hladký sval srdeční sval Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 TYPY SVALOVÉ TKÁNĚ KOSTERNÍ SVALSTVO – pohyb svalů, ovládáme vůlí
SRDEČNÍ SVALSTVO – pohyb srdce HLADKÉ SVALSTVO – útrobní, pohyb vnitřních orgánů, nelze ovládat vůlí 1 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 NERVOVÁ TKÁŇ schopnost reakce na podráždění
základem je nervová buňka (neuron) nervové buňky tvoří nervovou soustavu, která řídí celé tělo nervová buňka Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 STAVBA NERVOVÉ BUŇKY dendrity (1) – přijímají signál
tělo neuronu (2) – obsahuje jádro axon (3) – vysílá signál do dalších buněk myelinová pochva (4) – obaluje axon a zrychluje přenos signálu, zároveň jej izoluje 1 2 4 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 ORGÁNY A ORGÁNOVÉ SOUSTAVY
soubory tkání tvoří jednotlivé orgány orgány dále tvoří orgánové soustavy (trávící, oběhová, vylučovací, rozmnožovací atd.) člověk funguje jako jednotný celek, vše řídí nervová a hormonální soustava Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 ZDROJE Obrazový materiál snímek 1, 10 (hladký sval): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 1, 10 (příčně pruhovaný sval): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 1, 10 (srdeční sval): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 2 (schéma): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 3 (buňka): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 4 (typy buněk): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (spermie, vajíčko): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (kůže): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (střevo): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (dýchací trubice): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 7 (kostní buňka): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 8 (vazivo): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 8 (chrupavka): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 8 (kost): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 9 (svaly): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 10 (neuron): Tento soubor je dostupný pod Creative commons Attribution-Share Alike 2.5 unported licence. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 12 (nervová buňka): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 13 (orgánové soustavy): Tento soubor je dostupný pod Creative commons Attribution-Share Alike 3.0 unported licence. Je dostupný na: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE"

Podobné prezentace


Reklamy Google