Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA"— Transkript prezentace:

1 ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Rozmnožovací soustava muže
1 – žalud 2 – předkožka 3 – penis 4 – topořivé těleso 5 – močová trubice 6 – prostata 7 – močový měchýř 8 – chámovod 9 – varle 10 – nadvarle 11 – konečník 12 – tlusté střevo 13 – šourek Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 VARLATA 4 mužská pohlavní žláza tvorba spermií
tvorba mužského pohlavního hormonu testosteronu semenotvorné kanálky (1) – v jejich stěnách probíhá tvorba spermií nadvarlata (2) – shromažďují zralé spermie chámovod (3) – trubice vedoucí z nadvarlete do močové trubice přes prostatu šourek (4) – kryje varlata 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 SPERMIE mužská pohlavní buňka
v jádře (1) přenáší otcovu dědičnou informaci hlavička (2) – obsahuje jádro krček (3) - obsahuje mitochondrii, která je „motorem“ pohybuje se pomocí bičíku (4) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 PROSTATA vytváří tekutinu důležitou pro výživu spermií
u starších mužů často zbytnělá – problémy s erekcí a s močením prostata (1) chámovod (2) močová trubice (3) močový měchýř (4) semenné váčky (5) 4 2 1 5 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 PENIS ŽALUD (1) dráždivá část penisu PŘEDKOŽKA (2)
chrání žalud před poškozením TOPOŘIVÁ TĚLESA (4) při sexuálním vzrušení se plní krví – erekce Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 EJAKULACE „vyvrcholení“ po určité době dráždění ejakulát 3-5 ml
miliónů spermií + výměšky přídatných žláz Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ŽENY
1 – vaječníky 2 – vejcovod 3 – děloha 4 – děložní čípek 5 – pochva 6 – konečník 7 – malé stydké pysky 8 – velké stydké pysky 9 – klitoris 10 – močová trubice 11 – močový měchýř 12 – konečník Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 VNĚJŠÍ POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY
POŠŤĚVÁČEK (3) – malý orgán, drážditelný VELKÉ STYDKÉ PYSKY (1) – kryjí všechny pohlavní orgány MALÉ STYDKÉ PYSKY (2) – jen kolem ústí močové trubice (4) a pochvy (5) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 VAJEČNÍKY ženská pohlavní žláza
párový orgán, ležící po obou stranách dělohy produkují ženské pohlavní hormony (estrogeny) produkují vajíčka při narození vytvořeno 700 tis. – 2 mil zárodečných buněk v dospělosti jejich počet klesne na 300 – 400 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 VAJÍČKO ženská pohlavní buňka mateřská dědičná informace
největší buňka lidského těla 1. dozrává mezi 12. – 13. rokem života dívky každý měsíc dozraje jedno vajíčko za život žena vyprodukuje přibližně 400 vajíček zralé vajíčko je vyplaveno do vejcovodu pokud není oplozeno spermií – zaniká 1 – jádro vajíčka 2 – vajíčko 3 – podpůrná buňka 4 – vaječný obal Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 VEJCOVODY 10 – 15 cm dlouhé vedou z vaječníků do dělohy
putují jimi vajíčka a dochází zde k oplození Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 DĚLOHA dutý svalový orgán zajišťuje vývin, růst a porod plodu
pravidelné změny – menstruační cyklus 1 – děložní čípek 2 – tělo dělohy 3 – vejcovod Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 MENSTRUAČNÍ CYKLUS Předmenstruační obd. Menstruace Pomenstruační obd. Vrcholí nárůst sliznice – vajíčko prochází vejcovodem a dostává se do dělohy V případě, že nedojde k oplození vajíčka spermií – sliznice se odlupuje a odchází ven z těla Vajíčko začíná zrát, příprava na jeho příchod vajíčka, postupný nárůst sliznice dělohy 23 – 25 dnů 3 – 5 dnů Celý cyklus = 28 dnů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 PRŮBĚH OPLOZENÍ ovulace – vajíčko se uvolní z vaječníku
4 4 4 ovulace – vajíčko se uvolní z vaječníku neoplozené vajíčko putuje vejcovodem oplození rýhování vajíčka rozdělení na zárodek a placentu vajíčko se uhnízdí ve stěně dělohy 5 3 2 1 6 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 RŮST A VÝVIN JEDINCE po oplození se začíná vajíčko rýhovat a začíná se zvyšovat počet buněk vajíčko se rozdělí na: výživový orgán – placentu (1) , která zaroste do dělohy a vlastní zárodek (2), který se dále vyvíjí do 2 měsíců je podobný zárodkům jiných obratlovců od 2 měsíce jej nazýváme plodem těhotenství trvá 9 měsíců 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 ZDROJE Obrazový materiál snímek 2 (mužská pohlavní soustava): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 3 (varle): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 1, 4 (spermie): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (prostata): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (penis): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 8 (ženská pohlavní soustava): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 9 (vnější pohlavní orgány ženy): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 10 (vaječníky): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 1, 11 (vajíčko): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 12 (vejcovod): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 13 (děloha): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 14 (menstruační cyklus): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 15 (průběh oplození): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 16 (rýhování vajíčka): autor obrázku Jan Kubát Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google