Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Třída: PARYBY mořští, vzácně i sladkovodní živočichové podobní rybám
na rozdíl od ryb mají chrupavčitou kostru masožraví (žralok bílý) i planktonožraví (rejnok manta, žralok obrovský) vajíčka paryb jsou různých tvarů a často je najdeme na plážích Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 tělo kryté plakoidními šupinami, které mají stejnou stavbu jako zuby (sklovina + zubovina)
zuby ve třech řadách, používají ale jen přední řadu (na obrázku nahoře je zub třetihorního žraloka, který dorůstal až 25 m) paryby jsou extrémně citlivé k vnímání elektrického pole a koncentraci chemických látek ve vodě Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 SYSTÉM PARYB Třída: PARYBY řád: CHIMÉRY řád: REJNOCI řád: ŽRALOCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Řád: CHIMÉRY dokonale přizpůsobené k životu ve tmě a hloubce
bájná CHIMÉRA byla něco nepolapitelného, přelud CHIMÉRA HLAVATÁ jedové žlázy v ploutvích, dravá Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Řád: REJNOCI typický zploštělý kosočtverečný tvar těla
většina druhů je dravých, manty jsou býložravé některé druhy jsou schopné vytvářet elektrické výboje jiné druhy mají jedové ostny na ocase Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 PILOUN OBECNÝ 2-6 m dlouhý
„pila“ slouží k vyhledávání potravy a obraně Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 REJNOK MANTA největší druh rejnoka na světě (délka 4 m, rozpětí až 9 m) neškodný, živí se filtrováním planktonu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 TRNUCHA OBECNÁ trn s jedovou žlázou
smrt STEVA IRWINA (Lovec krokodýlů) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 PAREJNOK ELEKTRICKÝ potravu loví díky elektrickým výbojům, které je schopný vyvolat napětí až 300 V a intenzity proudu 7 až 8 A (víc než zásuvka) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Řád: ŽRALOCI musí plavat, aby mohli dýchat
jedni z nejúspěšnějších mořských predátorů vymřelé masožravé druhy byly až 30 m dlouhé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 ŽRALOK OBROVSKÝ také nazývaný „velrybí“
největší paryba na světě (18 m) neškodný druh filtrující plankton patří mezi celosvětově ohrožené druhy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 ŽRALOK BÍLÝ neboli „lidožravý“ až 8 m dlouhá, dravá paryba
člověka na lehátku si plete s lachtanem ohrožený Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 ŽRALOK TYGŘÍ jeden z nejnebezpečnějších žraloků útočí hlavně v noci
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 MÁČKA SKVRNITÁ nejmenší a nejhojnější žralok evropského pobřeží
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 ŽRALOK KLADIVOUN typické kladivovité rozšíření hlavy
často napadá i lidi Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 ZDROJE 1: Obrazový materiál strana 1 (Carcharodon carcharias): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na Obrazový materiál strana 2 (vajíčka paryb): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na Obrazový materiál strana 2 (kostra žraloka): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na Obrazový materiál strana 3 (zuby Carcharodon): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na Obrazový materiál strana 3 (čelisti): je dostupný pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na Obrazový materiál strana 5 (chiméra): je volné dílo, protože obsahuje materiály, které pochází z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru a byly pořízeny nebo vytvořeny během výkonu pracovní náplně jeho zaměstnanců Obrazový materiál strana 6 a 8 (rejnok manta): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 ZDROJE 2: Obrazový materiál strana 7 (piloun): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na Obrazový materiál strana 9 (trnucha): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na Obrazový materiál strana 10 (parejnok elektrický): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na Obrazový materiál strana 11 a 13 (Carcharodon carcharias): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na Obrazový materiál strana 12 (žralok obrovský): je dostupný pod Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license na Obrazový materiál strana 14 (žralok tygří): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na Obrazový materiál strana 15 (máčka skvrnitá): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na Obrazový materiál strana 16 (žralok kladivoun): je dostupný pod Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 ZDROJE 3: ROZSYPAL Stanislav a kol. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha: SCIENTIA spol. s.r.o., pedagogické nakladatelství, ISBN GAISLER, ZIMA Zoologie obratlovců. 2. přepracované vydání Praha: ACADEMIA, 2007, ISBN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google