Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc. Martin Hulík, PhDr. Petr Vácha

2 Financování projektu + anotace Projekt je financován z Norských fondů,
pod správou Open Society Fund Praha Datum zahájení: Datum ukončení: Anotace Projekt se zaměřuje na zavedení terapeutických modelů - prožitého násilí a zvládání vlastní agrese v rámci léčby drogových závislostí v Terapeutické komunitě Karlov a Němčice (TKK,TKN). Tyto aktivity budou podkladem pro realizaci Výzkumné studie zaměřující se na vliv násilí na vznik drogové závislosti a úspěšnost léčby. Podstatným záměrem projektu je medializace těchto témat mezi odbornou veřejností, v rámci platformy terapeutických komunit a závěrem organizací Konference

3 Problém, který projekt řeší
V průběhu residenční léčby drogové závislosti v terapeutických komunitách (TK) prochází léčená osoba strukturovaným programem, jehož koncovým cílem je abstinence, návrat k rodině a do společnosti. Postižení násilím a projevy vlastní agrese spojené s drogovým způsobem života jsou v řadě případů hlavním tématem, které je nutné překlenou, aby došlo k úspěšné léčbě. U řady klientů zejména žen pak nedořešené otázky spojené s týráním, zneužíváním brání úspěšné integrací. Projektem je zaměřen na - zavedení terapeutického programu zacíleného na prožité násilí a prevenci násilnického chování - shromáždění dat pro Výzkumnou studii - informování odborné veřejnosti a realizaci konference

4 Cíle projektu Dva hlavní cíle projektu jsou: 1.Zavedení programu zaměřeného na prožité násilí a prevenci násilného chování v průběhu léčby osob závislých na návykových látkách. - zavedení skupinové a individuální terapie a ověření terapeutického přístupu - vzdělávání terapeutických pracovníků v oblasti agrese/násilí 2.Shromáždění a publicita relevantních dat z oblasti násilí versus drogová závislost -realizace výzkumu -realizace konference -předávání informací TK platformě a odborné veřejnosti Výstupy: -Zkvalitnění práce s léčenými uživateli, s cílem lepšího uplatnění se v životě, minimalizace relapsu. -Zvýšení odborných znalostí o problematice násilí při léčbě závislostí -Zvýšení povědomí o problematice násilí ve vztahu k vývoji závislosti a projevů násilí bývalých uživatelů pro budoucí inovace v terapii.

5 Cílové skupiny Projekt se zaměřuje na cílovou skupinu
A. abstinující osoby s diagnózou závislosti na návykových látkách Osoby které absolvují rezidenční léčbu v terapeutických komunitách Karlov (TKK) a Němčice (TKN). Velikost cílové populace nelze přesně určit. Každoročně požádá v ČR o léčbu cca 9000 osob, 80 % jsou osoby mimo hl. m. Prahu (VZ Hygienické st.). TKK i TKN poskytne společně, průměrně služby 120 osobám ročně. Mimopražští klienti tvoří přes 60 % osob v každé TK. Cílovou populaci tvoří : 1. mladiství a mladí dospělí ve věku let v TKK 2. dospělí od 23 let v TKN 3. matky s dětmi v TKK B. odborná veřejnost – akademická obec, odborné služby v oboru závislostí a léčby drogových závislostí (léčebny, terapeutické komunity)

6 Způsob řešení problému
- Zavedení terapeutického programu s moduly, zaměřenými na prožité násilí a násilnické chování spojené s drogovou závislostí bude probíhat v prvních 4 měsících. Moduly budou doplňovány a evaluovány. Následně (18 měsíců) dojde k plnohodnotnému zařazení do terapeutické práce. Skupiny budou probíhat 1x týdně pro cca 20 osob v každé TK. V TKK pro mladistvé a matky s dětmi a v TKK pro osoby let věku. Zařazení do skupiny je plánováno po dobu 6 měsíců. Dle potřeb klientů budou probíhat individuální terapie Terapeutičtí pracovníci budou absolvovat vzdělávání zaměřené na agresi a supervizní setkání. Po zavedení terapeutického programu bude probíhat Výzkumného šetření zaměřené na vliv prožitého násilí na vývoj závislosti a projevy násilí a agrese u léčených uživatelů. Závěrem projektu bude organizována Konference – Drogy-násilníci a oběti, pro informování odborné i laické veřejnosti , s výsledky studie, zavedením terapeutického programu a jeho významem pro léčbu závislostí.

7 Plánovaný výsledek projektu
Snížení výskytu násilí na ženách/ mužích a snížení výskytu domácího násilí Informovanost O realizaci projektu bude informována odborná veřejnost aktualitou na vytvořených www. stránkách a dále jejich dalšími aktualizacemi o průběhu. Tím dojde částečně k informování cílových skupin, s kterými řada dalších zařízení –léčeben a terapeutických komunit pracuje. Dále budou distribuovány letáky o projektu, a jeho zaměření do odborných služeb. Výsledky budou přístupné jak klientům služeb tak veřejnosti v rámci pořádané Konference, budou součástí Výzkumu a dokumentu shrnujícího zavedení terapeutických modulů a zhodnocení programu.

8 Bc. Martin Hulík, PhDr. Petr Vácha
Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc"

Podobné prezentace


Reklamy Google