Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Anotace : Prezentace žáky seznámí se základními informacemi o šikaně Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Získání základních znalostí o šikaně Speciální vzdělávací potřeby : -žádné- Klíčová slova : Šikana-kyberšikana Druh učebního materiálu : Prezentace Druh interaktivity : Aktivita Cílová skupina : Žák Stupeň a typ vzdělávání : ZŠ praktická druhý stupeň Typická věková skupina : 12 – 16 let Celková velikost : 533 kB

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Šikana

3 Pojem šikana se používá pro fyzické a psychické omezování a týrání člověka. Šikana se objevuje u lidí každého věku a to jak ve škole, tak i v práci, ale také v rodině, ve vězení a jiných zařízeních. Šikanováni jsou většinou slabší lidé nebo ti, kteří se nějakým způsobem odlišují od ostatních (barvou kůže, vyznáním, tělesným nebo psychických postižením...)

4 Kyberšikana Pojem kyberšikana je nový pojem a způsob, jak se můžeš stát obětí šikany. Kyberšikana je když... někdo zveřejní tvé soukromé nebo choulostivé fotky či videa na internetu....když ti na internetu někdo nadává, záměrně ti posílá sprosté a urážlivé e-maily, nebo tě jinak napadá např. přes sociální sítě.

5 Při šikaně má agresor velkou moc nad šikanovaným člověkem. Výrazně ho ovlivňuje a omezuje jeho práva. Následky šikany si šikanovaný nese celý život.

6 Šikaně se nedá zabránit, ale je jí potřeba řešit. Při šikaně na škole je důležité šikanu nahlásit některému z učitelů,výchovnému poradci nebo řediteli školy.

7 Stále častěji se však objevuje šikana učitelů nebo zaměstnanců nejrůznějších podniků jejich nadřízenými. Velmi důležitá je proto spolupráce s organizacemi, které se šikaně věnují a poskytují pomoc a preventivní přednášky.

8 Kam se v případě šikany obrátit? Pokud jsi ty sám,nebo některý z tvých kamarádů či spolužáků šikanován, můžeš se svěřit někomu dospělému, komu důvěřuješ (učiteli, rodičům nebo jiným členům rodiny). Dospělí už si s šikanou dokáží poradit a pomohou ti. Můžeš také sám zavolat na některou z linek bezpečí, kde si tě vyslechnou a společně pak vymyslíte nějaké řešení.

9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Odkazy http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikibully.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google