Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky s Jihočeským krajem, jeho geografií, vodstvem a hospodářstvím. Prezentace dále zahrnuje informace o městu Tábor. Autor Mgr. Irena Čiháková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák je schopen pojmenovat jihočeské řeky, rybníky, pohoří. Chápe rozdíl mezi přehradou a rybníkem. Vyjmenuje památky v Táboře. Speciální vzdělávací potřeby Lehké mentální postižení Klíčová slova Jihočeský kraj, vodstvo, hospodářství, povrch, město Tábor Druh učebního materiálu Výukový materiál- prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání (ZŠ praktická) - druhý stupeň Typická věková skupina 12-16 let Celková velikost 1,98 MB

3

4 JIHOČESKÝ KRAJ Jihočeský kraj se nachází na jihu České republiky. Největšími městy jsou: o České Budějovice o Tábor o Písek o Strakonice o Jindřichův Hradec o Český Krumlov o Prachatice.

5 Povrch kraje: Pohoří: o V Jihočeském kraji se nachází několik pohoří a pahorkatin - nejznámější jsou Novohradské hory a pohoří Šumava. o Na Šumavě se nachází nejvyšší hora Jihočeského kraje - hora Plechý (1378 m.n.m.). Řeky: o Krajem protéká mnoho řek. o Nejznámější jsou řeka Vltava, Lužnice, Otava, Blanice, Nežárka. o Jaká řeka protéká Vaším městem?

6 pohoří Šumava řeka Vltava

7 Rybníky: o Jihočeský kraj je krajem rybníků. o Rybníky začal budovat rod Rožmberků. o Rybníky měly odvodnit krajinu a zabránit povodním. o Nyní slouží pro chov ryb a k rekreaci. o Největší rybníky - Rožmberk, Horusický rybník, Bezdrev. Přehrady: o Přehrada je vodní nádrž postavená na řece. o V Jihočeském kraji se nachází největší přehrada v České republice- Lipno. o Přehrada Lipno se nachází na řece Vltavě.

8 rybník Rožmberk Lipenská přehrada

9 Hospodářství v kraji V Jihočeském kraji je významnou složkou hospodářství zemědělství, lesnictví, rybářství a v pohraničních oblastech sklářství. Pěstuje se zde obilí, řepka olejka, brambory a ovoce (švestky, jablka, třešně). Chová se zde i dobytek - skot, drůbež, prasata.

10 Velkým energetickým centrem v kraji je Jaderná elektrárna Temelín. Jaderná elektrárna Temelín vyrábí elektrickou energii pro celý kraj.

11 MĚSTO TÁBOR Město Tábor bylo založeno roku 1420 husity v čele s Janem Žižkou z Trocnova. Město se nachází na březích řeky Lužnice. Tábor společně s městy Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí vytváří velký městský celek.

12 Významné památky v Táboře Hrad Kotnov: o Hrad sloužil k obraně města a byla na něj napojena městská brána. Stará radnice: o Táborská radnice byla vystavěna v gotickém stylu a nyní v ní sídlí muzeum. Rybník Jordán: o Vodní nádrž Jordán je nejstarší ve střední Evropě. o Jordán sloužil jako zásobárna pitné vody pro město.

13 Stará radnice Jordánhrad Kotnov

14 Další táborské památky: o Kostel Proměnění Páně o Husův park o Granátová skála o Botanická zahrada o Poutní kostel v Klokotech


Stáhnout ppt "JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google