Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova."— Transkript prezentace:

1 Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k odpovědnosti za svá rozhodnutí.Schopnost vyhledávání informací. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Základní stavební části zemské kůry, horniny vyvřelé, usazené, přeměněné Nerosty kovové a nekovové, tuha, kaolin, uhlí, ropa, zemní plyn, rašelina Druh učebního materiáluPracovní list Druh interaktivityAktivita Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzdělávánízákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina14 - 16 let Celková velikost470 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Další nekovové suroviny Uhlí Ropa Zemní plyn Rašelina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Černé uhlí http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A9_uhl%C3%AD#Typy_.C4.8Dern.C3.A9ho_uhl.C3.AD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Vznik nekovových nerostů (uhlí, ropa, zemní plyn, rašelina) Vrstvy uhlí, uhelné sloje vznikly v prvohorách a třetihorách z nahromaděných rostlinných zbytků za nepřístupu vzduchu. Prvohory – černé uhlí Třetihory – hnědé uhlí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Těžba v povrchových a hlubinných dolech Přeprava po železnici http://cs.wikipedia.org/wiki/% C4%8Cern%C3%A9_uhl%C 3%AD#Typy_.C4.8Dern.C3. A9ho_uhl.C3.AD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Těžba http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A9_uhl%C3%AD#Ty py_.C4.8Dern.C3.A9ho_uhl.C3.AD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Zemní plyn a ropa Zbytky drobných živočichů a rostlin, které se nahromadily a spolu s bahnem se usazovaly na dně mořských zátok, byly rozkládány bakteriemi a vznikl zemní plyn a ropa. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Zemní plyn, ropa http://cs.wikipedia.org/wiki/Zemn%C3%AD_plyn Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Těžba http://cs.wikipedia.org/wiki/Zemn%C3%AD_plyn Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Rašelina Zbytky odumřelých rostlin, které se ukládaly mnohem později v bahnitých místech s nedostatečným přístupem vzduchu, se mění v rašelinu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ra%C5%A1elina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Rašelina Nejvýznamnější oblastí těžby rašeliny, která se používá hlavně v zahradnictví, je Třeboňská pánev. Vrstvy rašeliny zde dosahují až 10m. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ra%C5%A1elina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Rašelina má rovněž léčivé účinky. Používá se při lázeňských procedurách ke koupelím a zábalům. Kromě Karlových Varů, se používá např. v lázních Velichovky. Karlovy Vary http://cs.wikipedia.org/wiki/Karlovy_Vary - rašelina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Rašeliniště, rostliny, které potřebují rašelinu http://cs.wikipedia.org/wiki/Ra%C5%A1elina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Opakování Které nekovové suroviny vznikaly ukládáním ústrojných zbytků, bez vzduchu? Kdy vzniklo černé a kdy hnědé uhlí? Kde vznikala ložiska ropy a zemního plynu? K čemu se využívá rašelina? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Řešení Uhlí, ropa, zemní plyn, rašelina. Prvohory – černé uhlí, třetihory – hnědé uhlí. Na dně mořských zátok. Rašelina se používá v zahradnictví a v lázeňství k léčebným účelům. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova."

Podobné prezentace


Reklamy Google