Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). PARLAMENT

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Anotace : Prezentace slouží jako výukový materiál k uvedenému tématu. Procvičuje plynulé čtení s porozuměním, vlastní reprodukce textu. Lze použít v předmětu Výchova k občanství. Autor: Mgr. Irena Čiháková Jazyk: Čeština Očekávaný výstup:Základní seznámení s problematikou. Procvičení čtenářské gramotnosti. Získání základních znalostí o tématu. Speciální vzdělávací potřeby:PC Klíčová slova: Parlament, poslanecká sněmovna, senát, volební systém Druh učebního materiálu:Interaktivní prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělávání (ZŠ praktická) – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let Celková velikost: 660 kB

3 PARLAMENT Parlament označujeme za zákonodárný sbor. Zákonodárný proto, že přijímá zákony. Parlament je složen ze zástupců lidu, které si lid, tedy občané zvolí ve volbách jako své zástupce. Tito zástupci lidu jsou zpravidla členové politických stran, které je do parlamentu vyslali. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

4 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Parlament České republiky je dvoukomorový, protože je tvořen dvěma částmi, které nazýváme komorami. Dolní komora se také nazývá Poslanecká sněmovna a Horní komora se nazývá Senát. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

5 POSLANECKÁ SNĚMOVNA Poslanecká sněmovna je složena z 200 poslanců, kteří jsou voleni na 4 roky, tzv. poměrným systém. To znamená, že v jednom volebním obvodu kandiduje několik kandidátů, zpravidla zástupců politických stran a do parlamentu jsou zvoleni ti, kteří se umístí na předních místech. Zvolen může být každý občan ČR starší 21 let. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6 SENÁT Senát je složen z 81 senátorů, kteří jsou voleni na 6 let, tzv. většinovým systém. To znamená, že v jednom volebním obvodu, který je menší než ve volbách do sněmovny, kandiduje několik kandidátů, zpravidla zástupců politických stran nebo nezávislých kandidátů a do parlamentu je zvolen pouze jeden zástupce z každého obvodu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

7 SENÁT Tyto volby probíhají ve dvou kolech, kdy z prvního kola do druhého postupují dva kandidáti, kteří získali nejvyšší počet hlasů a teprve ve 2. kole je zvolen jeden zástupce. Ale když v 1. kole získá již přes 50 % hlasů, tak se 2. kolo nekoná. Volby probíhají každé 2 roky pro 27 volebních obvodů. Zvolen může být každý občan ČR starší 40 let. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8 PRAVOMOCI PARLAMENTU vykonává zákonodárnou moc, může měnit Ústavu, schvaluje mezinárodní smlouvy, schvaluje rozpočet, vyslovuje souhlas s vysláním AČR do zahraničí, rozhoduje o vyhlášení války, apod. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

9 POSLANECKÁ SNĚMOVNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

10 ÚKOLY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Jak se nazývá horní a dolní komora parlamentu? 2)Z kolika členů se skládá dolní komora a jak se nazývají? 3)Z kolika členů se skládá horní komora a jak se nazývají? 4)Na kolik let je volena dolní komora a jakým systémem? 5)Na kolik let je volena horní komora a jakým systémem?

11 ŘEŠENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Poslanecká sněmovna a Senát. 2)200 – poslanci. 3)81 - senátoři. 4)4 roky – poměrným volebním systémem. 5)6 let (každé 2 roky 1/3) – většinovým volebním systémem.

12 ODKAZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Autor obrázku neuveden. Poslanecká sněmovna [online]. [cit. 2012-10-26]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní."

Podobné prezentace


Reklamy Google