Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Osobnost – znaky Každý máme předpoklady pro výkon určitého povolání. Každý člověk se nehodí pro všechna povolání. Nejsou mezi námi lidé, kteří by se nehodili pro žádné povolání. Při rozhodování o volbě povolání bychom se měli zamyslet nad svými schopnostmi, zájmy, osobními vlastnostmi a zdravotním stavem.

3 Schopnosti Schopnosti můžeme vypozorovat podle toho, jak dokážeme plnit určité úkoly nebo jak se vyrovnáme s určitou činností. Např. – zručnost, umění jednat s lidmi… Zapiš do pracovního listu příklady svých schopností.

4 Zájmy Zájmy znamenají oblibu nějaké činnosti. Např. – četba, zájem o historii, kutilství… Zapiš do pracovního listu příklady svých zájmů.

5 Osobní vlastnosti Osobní vlastnosti vyjadřují naše postoje a hodnoty, které vyznáváme. Např. – pečlivost, dochvilnost, obětavost… Zapiš do pracovního listu příklady svých osobních vlastností.

6 Zdravotní stav Do této oblasti patří znaky, které charakterizují náš tělesný a zdravotní stav a které nám umožní nebo neumožní vykonávat určité povolání. Např. – zrak, sluch, fyzická zdatnost… Zapiš do pracovního listu údaje, které by vzhledem k Tvému zdravotnímu stavu mohly ovlivnit výběr povolání.

7 Který další faktor významně ovlivňuje výběr povolání? Zapiš do pracovního listu. Je to školní prospěch. Mám výborné výsledky, vyberu si studijní obor – budu se muset učit. Mé studijní výsledky nejsou až tak dobré, vyberu si učební obor, budu mít více praxe.

8 Znaky povolání Každé povolání má své typické znaky. Než se rozhodneš, měl by sis zvolené povolání podle těchto znaků charakterizovat. Jsou to : PRACOVNÍ ČINNOSTI PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRACOVNÍ PŘEDMĚTY, OBJEKTY

9 Pracovní činnosti Co člověk dělá? Vaří, ošetřuje, programuje, obsluhuje stroje… Pracovní prostředí Kde člověk pracuje? Kancelář, venku, ordinace, kuchyně… Pracovní prostředky S čím člověk pracuje? Fréza, skalpel, psací potřeby… Pracovní předměty a objekty Co člověk zpracovává nebo o koho pečuje? Zelenina, obilí, papír, zvířata, nemocní…

10 Úkol Zvolte si jedno povolání a zaznamenejte do pracovního listu jeho charakteristiku podle znaků povolání.

11 Závěr Zopakujme si pojmy, kterými jsme se zabývali. Co jsme se dozvěděli nového o povoláních? Co bychom si měli pamatovat v souvislosti s výběrem budoucího povolání? Připomínky a dotazy.

12 Literatura: STRÁDAL, Jiří. Jak volit povolání. 1995. Praha : INFORMATORIUM, 1995. 24 s. ISBN 8085427745. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google