Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co je komunikace? Způsob zpracování jazykového projevu. způsob zpracování obsahu výběr jazykových prostředků jejich uspořádání a využití

3 Rozdělení komunikace Komunikace

4 Neverbální komunikace je, zjednodušeně řečeno, komunikace beze slov jako komunikační prostředky používají lidé své přirozené orgány nebo organismus jako celek neverbálními prostředky jsou sdělovány především významy názorné, smyslově vnímatelné

5 Druhy neverbální komunikace Gesta Je to více či méně výrazný pohyb některé části lidského těla, především rukou, ale i nohou, hlavy nebo celého těla. Kinezika komunikace pohyby Haptika, neboli doteky… Mimika výrazy tváře; má přední místo v neverbální komunikaci Pohledy očí jsou důležitou složkou neverbální komunikace, jelikož jsou přítomny v každé sociální komunikaci jako její významná složka.

6 Verbální komunikace Vyjadřování myšlenek pomocí jazykového znaku nebo významu na něj vázaného. Jazyk je asi nejdůležitějším prostředkem komunikace.

7 Rozdělení verbální komunikace verbální komunikace psaná forma mluvená forma

8 Mluvené a psané projevy Mluvené projevy jedinečnost časté hovorové výrazy neverbální projevy výrazy citově zabarvené malá stylistická propracovanost opakování, vycpávková slova přímý kontakt s posluchači Psané projevy lze je užít i několikrát nepřímý kontakt časté knižní výrazy větší stylistická propracovanost pouze verbální projev

9 Použité zdroje: HOŠNOVÁ, E. Český jazyk pro základní školy 6, pracovní sešit. Praha: SPN, 2006. ISBN 80-7235- 332- 2


Stáhnout ppt "Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google