Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ II. 1)Verbální a neverbální prostředky 2)„Obrana“ v jednání a komunikaci 3)Asertivita 4)Komunikace v podniku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ II. 1)Verbální a neverbální prostředky 2)„Obrana“ v jednání a komunikaci 3)Asertivita 4)Komunikace v podniku."— Transkript prezentace:

1 KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ II. 1)Verbální a neverbální prostředky 2)„Obrana“ v jednání a komunikaci 3)Asertivita 4)Komunikace v podniku

2 1) VERBÁLNÍ a NEVERBÁLNÍ složky komunikace VERBÁLNÍ - CO slovy sděluji…………….20-40 % NEVERBÁLNÍ – JAK slovy a JAK JINAK sděluji….60-80.. % a) paralingvistika (hlas) b) neverbální komunikace ostatní OSOBA… KDO

3 Verbální - význam slov, obsahové Slovní bohatost Cizí slova Slang, nářečí Spisovnost, nespisovnost Logičnost a obsahová srozumitelnost Návaznost, úplnost Aj.

4 Paralingvistika  Hlasitost a sytost hlasu  Rychlost a plynulost  Intonace a výška hlasu  Artikulace (výslovnost)  Frázování (členění mluvy)

5 NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE ostatní proxemika – vzdálenost, využití prostoruproxemika oční kontakt mimika - výrazy obličejemimika kinezika – dynamika tělakinezika –pohyb (nohy, hlava, boky…aj.) –gestika - pohyby rukougestika –haptika - dotykhaptika –podávání rukou posturika – postoj/držení tělaposturika chronemika – práce s ČASEMchronemika

6 Neverbální nehlasová http://www.activconzult-drnona.cz/product/neverbalni-komunikace-343/

7 PROXEMIKA Komunikační vzdálenosti a) horizontální b) vertikální … *

8 KINEZIKA + GESTA obličejem (zdůrazněná mimika) hlavou rukama – GESTIKULACE nohama trupem celým tělem

9 Gesta  BEZDĚČNÁ - mimovolně ilustrují řeč  ZÁMĚRNÁ – mají „slovní“ význam

10 A co ještě „promlouvá“ o nás beze slov ?? hm… všechno… Oděv, obuv, upravenost.. * Účes… nehty … atd. * Ba i vůně… * Jak jíme… Atd.

11 2) OBRANNÉ MECHANISMY  Omezení… Nemluva…  Sublimace … Trenér….  Popření … Splachovací...  Racionalizace… Mudrující…  Regrese…. Chudinka…  Přemístění …Hrubián  Kompenzace… Démosthénés…

12 Další obranné mechanismy  Projekce … Harpagon…  Fixace …. Kolovrátek….  Sebe-snižování…. Neuměl  Hyperkonformita… 200 %..  Ne-vnímavost... „neslyším“, co nechci…  Vytěsnění…. Zapomínám, co nechci…  Re-aktivace… moralista… a selže… Aj.

13 LITERATURA:  kol.: Komunikace a jednání s lidmi, Praha, ČVUT (2010)  Křivohlavý, J.: Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha, Svoboda (1988)  David Gruber: Zlatá kniha komunikace  Čakrt M.: Typologie osobnosti pro manažery, Praha, MP (2008)

14


Stáhnout ppt "KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ II. 1)Verbální a neverbální prostředky 2)„Obrana“ v jednání a komunikaci 3)Asertivita 4)Komunikace v podniku."

Podobné prezentace


Reklamy Google