Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod."— Transkript prezentace:

1 Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.

2 VNÍMÁNÍ je psychický proces, který zachycuje to, co v daném okamžiku působí na naše smyslové orgány. - je výrazně ovlivněno naší zkušeností - psychickými procesy a stavy - vlastnostmi, které mohou vést ke zdokonalování, ale také ke klamům Druhy vnímání se rozlišují podle jednotlivých smyslů: ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ – poznávání předmětů na velkou vzdálenost s velkou přesností, kontrola a regulace závisí na zraku (psaní) ČICHOVÉ A CHUŤOVÉ VNÍMÁNÍ – odlišování potravy a vyřazování potravy nevhodné a životu nebezpečné

3 SLUCHOVÉ VNÍMÁNÍ – informace o předmětech vzdálených, výstražná funkce, velký význam pro vnímání a osvojení řeči POHYBOVÝ ANALYZÁTOR – umožňuje vnímat polohu těla a kontrolovat pohyby VNÍMÁNÍ DOTEKU (kožní analyzátor) – vnímáme bolest, chlad x teplo, opět ochrana před nebezpečím HMAT – vnímání slučující informace kožního a pohybového analyzátoru VE VNÍMÁNÍ SE ROLIŠUJÍ DVA DRUHY ZÁŽITKŮ VJEM POČITEK zobrazuje předmět jako celek = výsledek vnímání obraz některého jednotlivého znaku (barva) = jsou součástí vjemů Počitky a vjemy zanechávají v našem mozku stopy. Obraz, který z nich vzniká je PŘEDSTAVA a proces PŘEDSTAVIVOST.

4 Zölnerovy rovnoběžky

5 Müller – Lyerova figura

6 PŘEDSTAVA je názorný obraz něčeho, co v daném okamžiku nepůsobí na naše smyslové orgány, zakládá se na minulém vnímání, je méně výstižná než bezprostřední vjem. Dovedeme si představit to, co jsme vnímali zrakem, sluchem, ale také soustavu pohybů při určité pracovní činnosti. Mezi základní druhy představ patří paměťové představy, tj. vybavení z paměti a fantazijní představy. FANTAZIE – OBRAZOTVORNOST je psychický proces, ve kterém vytváříme relativně nové představy. Základem jsou vždy zkušenosti, vjemy a paměťové představy, ale často pozměněné a zkombinované do takových celků, které se ve skutečnosti nevyskytují. FANTAZIE rekonstrukční tvůrčí vytvoření představy na podkladě slovního popisu nebo schématického znázornění (geometrie, technické obory…) znamená vytvoření nových představ, např. v umělecké tvorbě


Stáhnout ppt "Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod."

Podobné prezentace


Reklamy Google