Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR."— Transkript prezentace:

1 Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR

2 –Věčný problém –Nikdo neví co s tím –Každý si pod tím představuje něco jiného

3 Při řešení problému bychom si měli odpovědět na tyto otázky: -Proč ji potřebujeme? -Co nám má přinést? -Co má obsahovat? -Komu má sloužit? -Jaký je konečný cíl?

4 Proč ji potřebujeme? …protože je nezbytné v podstatně větší míře zlepšit zapojení OZP do společnosti a vytvářet co nejlepší podmínky pro jejich uplatnění.

5 Co nám má přinést? Kvalitnější život OZP, ale také ekonomický profit pro společnost.

6 Co má obsahovat? Léčebnou a rehabilitační péči, zajištění kompenzačních pomůcek, sociální poradenství, vzdělávání a rekvalifikaci, pracovní rehabilitaci, úpravu bydlení, úpravu pracoviště, řešení dopravní dostupnosti a pravděpodobně další věci.

7 Komu má sloužit? (Velmi složitá otázka) Měla by sloužit všem OZP, ale jednotlivé složky koordinované rehabilitace by měly být určeny určitému spektru OZP.

8 Jaký je konečný cíl? V ideálním případě – aktivní lidé se zdravotním postižením, s vysokou mírou zaměstnanosti a minimální závislostí na sociálních dávkách. V realitě dneška – lidé se zdravotním postižením, na které se nezapomene, a kterým někdo nabídne prostor pro jejich aktivizaci.

9 ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLAD: -funkční nástroje – zdravotní a rehabilitační péče, kompenzační pomůcky, vzdělávání, pracovní rehabilitace, zpřístupňování prostředí a další, -návaznost a koordinovanost jednotlivých nástrojů, vytvoření multidisciplinárních týmů – zásadní problém, bez koordinačního orgánu nelze zajistit, aby se jednotlivec v celém systému neztratil, aby na něj nebylo zapomenuto.

10 ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLAD: -financování – zásadní problém, bez vyřešení této otázky nelze uvažovat o koordinované rehabilitaci.

11 Spoléhat na oddělené financování jednotlivých nástrojů je nefunkční. Financování musí být založeno tak, aby financující subjekt měl co největší zájem zapojit účastníka koordinované rehabilitace zpět do aktivního života. Proto jsem přesvědčen, že musí být založeno na pojišťovacím systému.

12 PŘED ZÁVĚREM: Představme si jednoduchý případ mladého manažera po autonehodě. V dnešní situaci, pokud bude mít dobré rodinné zázemí a hodně štěstí, tak bude pravděpodobně bez zaměstnání, ale v upraveném prostředí s vhodnými kompenzačními pomůckami, žijící z renty a invalidního důchodu a stále ještě funkční rodinou.

13 ZÁVĚR: Mým snem je, aby výše uvedený případ byl jiný. Aby tento člověk byl plně zaměstnán, odváděl daně a pojištění. Jsem přesvědčen o tom, že toho lze dosáhnout jedině orgánem, který bude chtít profitovat na co nejrychlejším návratu takového člověka do práce, tudíž musí koordinovat jednotlivé nástroje rehabilitace a zároveň bude disponovat finančními prostředky.

14 Děkuji Vám za pozornost!


Stáhnout ppt "Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google