Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_PRAVO_20 Zaměstnávání mladistvých, žen a zdravotně postižených lidí Téma sady:Právo Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, 2. ročník Datum vytvoření:březen 2013 Anotace: Rovnoprávnost mužů a žen, mladistvý, zákonný zástupce, zvláštní podmínky zaměstnávání, zdravotně postižený. Metodický obsah: Výklad nového učiva, objasnění pojmů z pracovního práva vztahujících se k zaměstnávání mladistvých, žen a zdravotně postižených lidí s uvedením příkladů z praxe.

2 ZAMĚSTNÁVÁNÍ MLADISTVÝCH MLADISTVÝ - DEFINICE  Osoba ve věku od 15-18 let. PLATÍ  Povinnost zaměstnavatele upravit mladistvým pracovní podmínky (např. pracovní dobu, zákaz některých prací).  Osoby mladší než 16 let – povoleno pracovat jen 30 hod. týdně.  Nutnost úzké spolupráce mezi zaměstnavatelem a zákonným zástupcem mladistvého. Obr.1 Zaměstnanec (1)

3 ZÁKAZ PRACÍ PRO MLADISTVÉ PRO MLADISTVÉ PLATÍ zákaz určitých druhů prací např. rizikových zákaz dohody o hmotné odpovědnosti zákaz práce přesčas zákaz práce v noci Úkol : Vyjmenujte příklady zakázaných druhů práce, které nemohou vykonávat mladiství.

4 ZAMĚSTNÁVÁNÍ ŽEN PLATÍ  Rovnoprávnost mužů a žen – stejné možnosti uplatnění v práci.  Právní normy – respektování biologických rozdílů mužů a žen. VÝJIMKY ZAMĚSTNÁVÁNÍ ŽEN  Především matek a zaměstnanců pečujících o dítě, zvláštní ochrana těhotných ženám. Úkol: Má právo těhotná žena požádat o převedení na jinou práci, pokud pracuje např. jako uklizečka a co k tomu potřebuje?

5 ZAMĚSTNÁVÁNÍ ŽEN ŽENA těhotnápečuje o dítě do 8 let vyslání na služební cestu jen se souhlasem ženy mateřská dovolená rodičovská dovolená 28 týdnů do 3 let věku dítěte

6 ZAMĚSTNÁVÁNÍ ŽEN ZÁKAZ PRACÍ ZÁKAZ PRACÍ - DEFINICE  Pro ženy nevhodnými tj. zejména namáhavé fyzické práce (např. při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů).  Zákaz prací – těhotné ženy – práce přesčas a vysílání na služební cesty mimo obvod pracoviště (bez souhlasu).  Žena pečující o dítě – ne práce přesčas. Úkol: Je zaměstnavatel povinen vyhovět těhotné ženě, která pracuje v noci, o zařazení na denní práci. Obr.2 Žena (2)

7 ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZVLÁŠTNÍ PODMÍNKY ZAMĚSTNÁVÁNÍ  Stanoví specifické právní předpisy (např. ZP, zákon o zaměstnanosti).  Zaměstnavatel - povinnost dodržovat a vytvářet potřebné pracovní podmínky pro zdravotně postižené občany.  Povinnost vyhrazovat pracovní místa vhodná pro osoby se zdravotním postižením. Úkol: Co znamená: vytvářet potřebné pracovní podmínky pro osoby zdravotně postižené? Uveďte příklady.

8 KONTROLNÍ OTÁZKY  Jaké výjimky mají v práci mladiství? Které práce nesmějí vykonávat?  Vyjmenujte základní povinnosti zaměstnavatele ve vztahu k zaměstnávání žen.  Co znamená rovnoprávnost mužů a žen v zaměstnání?  Jaké ohledy vůči těhotným ženám a ženám – matkám poskytuje zákoník práce?  V jakých právních předpisech najdete podmínky zaměstnávání fyzických osob se zdravotním postižením?

9 ZDROJE OBRÁZKŮ  Obr.1 [online]. [cit. 2013-04-04]. Dostupné z: http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/04/10/17/21/red-26545_640.png  Obr.2 [online]. [cit. 2013-04-04]. Dostupné z: http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/04/01/18/11/people-23833_640.png

10 AUTORSKÁ PRÁVA A CITACE  ŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12., dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012, xviii, 406 s. ISBN 978-80-7179-343-4.  RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. 7. vyd. Praha: Eduko první, přepracované, 2012, 88 s. ISBN 978-80-87204-573.  Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google