Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo."— Transkript prezentace:

1 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č.projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_ PR_ 94 Název DUMu: Překážky v práci Autor: Bc. Kubálková Ludmila Tematický okruh: Ekonomika a právo Ročník: 2. obor Podnikání Datum tvorby: srpen-říjen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu jmenované látky Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu s možností využití počítačové techniky

3 Překážky v práci (§191-§210) Klíčová slova: náhrada mzdy, mateřská a rodičovská dovolená, obecný zájem, prostoje

4 Překážky v práci Rozlišujeme překážky v práci na straně zaměstnance a překážky v práci na straně zaměstnavatele. Nepřítomnost zaměstnance je v zákonem jmeno- vaných případech omluvena + náhrada mzdy

5 Překážky v práci na straně zaměstnance 1. Osobní překážky - příklady - karanténa (na dobu určenou lékařem) - mateřská dovolená (28/37 týdnů) - rodičovská dovolená (do 3 let dítěte) - jiné osobní překážky ( pohřeb, svatba, stěhování) - ošetřování dítěte (dítě mladší 10 let)

6

7 2. Překážky z důvodu obecného zájmu – příklady - výkon veřejné funkce (poslanec) - výkon občanské povinnosti ( svědek, první pomoc..) - jiné úkony ve veřejném zájmu (dárcovství krve, činnost člena Horské služby, vedoucí na táboře…) http://zakony.centrum.cz/zakonik-prace/cast-8-hlava-1-dil-2 Ví-li zaměstnanec o překážce předem – musí požádat o pracovní volno předem – jinak oznamuje neprodleně. Náhradu mzdy může v určitých případech zaměstnavatel požadovat na tom, pro koho byl zaměstnanec činný ( na FO nebo PO).

8 Jsi dárce krve – zaměstnanec – na co máš nárok?

9 Řešení – dárcovství krve: - je to úkon v obecném zájmu - pracovní volno na dobu nezbytně nutnou (nedojde-li k odběru – potvrzení zdravotnického zařízení) - náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku - bezpříspěvkový dárce – 2 000,-- Kč – ze základu daně za každý odběr (max. ročně 10% základu)

10 Překážky v práci na straně zaměstnavatele Prostoje a přerušení práce – závada na stroji, špatná dokumentace k výrobě, váznoucí dodávka materiálu – 80% průměrného výdělku Povětrnostní vlivy – 60 % průměrného výdělku Jiné překážky – například při omezení výroby při špatném odbytu – 60% průměrného výdělku Uváděná procenta jsou minimum.

11 Zdroje JAROSLAVA, Tomancová a kol. Základy práva. Boskovice: ALBERT, 2007, ISBN 80-7326-110-3. RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. Praha: EDUKO, 2012, ISBN 978-80-8720-457-3. ZLÁMAL, Jaroslav; BELLOVÁ, Jana; HALUZA, Jakub. Občanský a společenskovědní základ PRÁVO. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN 978-80-7402-090-2. Microsoft Word – klipart Čerpáno 29. 9. 2013 http://zakony.centrum.cz/zakonik-prace http://zakony.centrum.cz/zakonik-prace/cast-8-hlava-1-dil-2


Stáhnout ppt "STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo."

Podobné prezentace


Reklamy Google